Joop Coerman demonstreert met dit apparaat de werking van de Davy Lamp. Foto: Miriam Szalata
Joop Coerman demonstreert met dit apparaat de werking van de Davy Lamp. Foto: Miriam Szalata

Joop Coerman en Theo Willemsen zorgen voor Bliksemse Avond

TERBORG - Ooit stonden er in de woonkamers een 'draaischijftelefoon' en werd informatie opgezocht in encyclopedie-boeken. Maar inmiddels horen ze tot de geschiedenis dankzij uitvindingen als de smartphone.

Door Miriam Szalata

Over deze en andere ontwikkelingen in de techniek gaan uitvinder-installateur Joop Coerman en amateur-historicus Theo Willemsen. Ze zorgen op 24 oktober bij de Roode Leeuw in Terborg voor een Bliksemse Avond.

De 73-jarige Coerman, die onder meer de zonnebank voor psoriasispatiënten en de lichtlamp tegen winterdepressie uitvond, vertelt aan de hand van foto's, filmpjes en apparaten hoe in de laatste pakweg 120 jaar door uitvindingen het dagelijkse leven ingrijpend veranderde. "We zijn afhankelijk geworden van elektriciteit en internet'', concludeert hij. "Als we dat niet meer hebben, dan staat de wereld stil.''
Coerman, die thuis een museum heeft, leent sinds 2016 geregeld historische apparaten uit aan prof. Robbert Dijkgraaf voor zijn optredens in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. "Toen dacht ik: waar hij op tv over vertelt, kan ik zelf ook wel veel over vertellen'', lacht Coerman. "Het leek mij wel wat om dit in dit bijzondere jaar Terborg 600 jaar stad te doen.''

Het belooft voor (oudere) volwassenen een feest van herkenning te worden, terwijl jongeren zich wellicht over de techniek van vroeger zullen verbazen.
Grofweg bestaat de avond uit drie onderdelen: telefonie, verlichting en energie en de toekomst. Zo vertelt Coerman over de voorlopers van de telefoon die in de vorige eeuw door Bell tot een commercieel succes werd gemaakt. Bellen doen we met de moderne smartphone nog steeds, maar de telex hoort in de hedendaagse internetwereld inmiddels al lang niet meer thuis.

Vooruitgang
De geschiedenis van het licht - van fakkel tot de ledlamp - passeert de revue, waarbij Coerman aan de hand van een apparaat met twee potloden laat zien hoe de Davy Lamp werkte. Dat vooruitgang niet altijd voordelen heeft, vertelt hij als het over elektriciteit gaat. "We leven in een groot magnetisch veld en dat kan gezondheidsschade opleveren.''
Tot slot gaat hij in op de toekomst: gaat Nederland over op de warmtepomp om het huis te verwarmen of zijn er veel meer mogelijkheden met waterstof?
Theo Willemsen brengt de ontwikkeling van de techniek dicht bij huis: hij vertelt over Vulcaansoord, de eerste elektriciteitscentrale van de Achterhoek, en over de geschiedenis van het postkantoor van Terborg.

Info
De Bliksemse avond op 24 oktober in de Roode Leeuw begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Aanmelden kan bij de Roode Leeuw tot 20 oktober. Een kaartje kost 3,50 euro en dat is inclusief plaats en een kop koffie.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten