De Sisha lounge aan de Grutstraat verkoopt ballonnen. Foto: Bert Vinkenborg
De Sisha lounge aan de Grutstraat verkoopt ballonnen. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Vragen over lachgas in Doetinchem

DOETINCHEM - Het gebruik van lachgas neemt flink toe in Nederland. In de Sisha lounge Paradiso aan de Grutstraat zou lachgas in ballonnen verkocht worden of gaan worden. Voor de fractie van Lokaal Belang Doetinchem (LBD) was dat reden om vragen aan het college van B&W te stellen. Een lastig onderwerp want de verkoop van lachgas is nog niet strafbaar.

Door Bert Vinkenborg

Henri-George Moïze de Chateleux en Willem Traag van LBD uiten zich kritisch over deze ontwikkeling en de beschikbaarheid van lachgas in de gemeente: "Het gebruik van lachgas brengt risico's mee voor de gezondheid en veiligheid, het wordt tijd dat we in Doetinchem nu maatregelen gaan treffen tegen lachgas."
Het inhaleren van lachgas, ofwel distikstofmonoxide, zorgt voor een korte en soms heftige roes bij de gebruiker. Soms wordt men er lacherig van; vandaar de naam. Vroeger werd het wel door tandartsen gebruikt om pijn bij patiënten te verlichten. Het gebruik in de medische wereld komt nog steeds voor. Omdat het om een niet-verboden stof gaat waarvan het gebruik niet strafbaar is ontstaan er problemen. De politie meldt dat uit de cijfers blijkt dat steeds meer verkeersincidenten toe te schrijven zijn aan het gebruik van lachgas door bestuurders. Hoewel het gebruik van lachgas niet verboden is geldt dat wel voor het gebruik door verkeersdeelnemers. Bestuurders van auto's en andere motorvoertuigen zijn een verkeersrisico bij gebruik van lachgas.
Op feesten, festivals en feestdagen wordt lachgas per ballon verkocht. De ballons worden gevuld vanuit patronen of cilinders. Vooral onder jongeren is het gebruik van lachgas in de laatste jaren enorm toegenomen.
De eigenaar van Paradiso Lounge geeft desgevraagd zijn mening: "Paradiso is een waterpijp-lounge. Wij verkopen op dit moment nog geen lachgas. Ook hebben wij nog niets in werking gezet om ermee te beginnen. Het gebeurt al wel in andere clubs in de buurt en er is schijnbaar een markt voor. Ik zou wel willen weten hoe het publiek erop reageert als wij het aanbieden."
Een aantal gemeenten heeft problemen met het toenemend gebruik van lachgas. De gemeente Utrecht wil het gebruik in delen van de stad gaan verbieden.

(Bron: Trimbos-instituut)


De Sisha lounge aan de Grutstraat. Foto: Bert Vinkenborg

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten