Elektrisch vervoer haalt ouderen uit isolement

DOETINCHEM - Een nieuw burgerinitiatief in Doetinchem en Wehl gaat ervoor zorgen dat minder mobiele ouderen betrokken kunnen blijven bij de buurt en de maatschappij. Na oprichting van de Stichting Contact op Wielen rijdt er een pilotproject rond in deze plaatsen.

Het vervoer met de elektrowagen is bedoeld voor ouderen, die slecht ter been zijn, maar nog wel enigszins mobiel: senioren die lopen met een rollator of een wandelstok. Voor een elektrische rolstoel blijft men aangewezen op het reguliere openbaar vervoer. Mensen met een beperking, die geen andere vervoersregeling hebben, mogen ook instappen.
Zij betalen een vrijwillige vrije bijdrage, om de drempel zo laag mogelijk te houden, en vervolgens worden zij door vrijwilligers vervoerd binnen de gemeentegrenzen van Doetinchem. Geboren uit het idee: hoe zorgen we ervoor dat ook de ouderen, die niet over een eigen vervoer beschikken, dan wel moeite hebben met het openbaar vervoer toch zo lang mogelijk deel kunnen blijven uitmaken van de maatschappij, is de Stichting Contact op Wielen opgericht. Het hele project wordt gesubsidieerd en ondersteund door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de gemeente Doetinchem en de Rotary Club Doetinchem.
Wie van het vervoer gebruik wil maken kan voor een haal- en/of brengafspraak bellen met de chauffeur op de wagen. In Doetinchem is dat tel. 06-28811256 en voor Wehl moet 06-28803867 worden gebeld. Het vervoer kan bijvoorbeeld gaan om een bezoekje aan de markt, de dokter, familie of het 50+ Ontmoetingspunt 't Brewinc. Er hebben zich inmiddels al 47 vrijwilligers gemeld om als chauffeur dienst te doen. Zij worden allemaal door een oud-militair rijinstructeur begeleid. De opbrengsten van de vrije giften wordt volledig besteed aan onderhoud en reservering voor de toekomstige uitbreiding en vernieuwing van het aantal wagens. Deze zijn voorzien van een verwarming, radio, telefoon en afsluitbaar door middel van afritsbare canvas-deuren. Deze worden in oktober vervangen door vaste deuren.
Voor algemene informatie: e-mail: info@contactopwielen.nl, tel. 06-18765042 of de website.

www.contactopwielen.nl

Meer berichten