Lies Ankersmit, beheerder van de Pokkershutte en Heino Benthem, coach van de dag. Foto: Bert Vinkenborg
Lies Ankersmit, beheerder van de Pokkershutte en Heino Benthem, coach van de dag. Foto: Bert Vinkenborg

Zomer in Gelderland komt naar IJzevoorde

IJZEVOORDE - Het regionale tv-programma Zomer in Gelderland komt op vrijdag 9 augustus voor het eerst in zijn tienjarig bestaan naar IJzevoorde. Gedurende een tour van vier weken doet het programma twintig dorpen en buurtschappen in de provincie aan. Presentatrice Angelique Krüger en haar tv-team gaan in de eerste week van augustus naar Elden, Stroe, Nederasselt, Nieuwaal en IJzevoorde.

Door Bert Vinkenborg

Van 18.00 tot 19.00 uur wordt bij het sport-cultureel centrum Pokkershutte in IJzevoorde een heel programma afgewerkt waarmee voor de IJzevoordse gemeenschap behalve publiciteit ook geld te verdienen valt. De Pokkershutte herbergt behalve sport en cultuur ook een basisschool en een buitenschoolse opvang. De Pokkershutte en de gebruikers bloeien en groeien en gaan daarmee tegen de trend in dat kleine kernen krimpen en vergrijzen.
Hoe komt de Pokkershutte in een tv-programma? Beheerder Lies Ankersmit kan het met enthousiasme uitleggen. "Ik was al een paar jaar bezig de Pokkershutte als buurthuis van het jaar genomineerd te krijgen, maar dat lukte steeds maar niet. Tot mijn verrassing werd ik in november van het vorig jaar door het programma Zomer in Gelderland gebeld of wij eraan mee wilden doen. Hoewel ik nog niet wist hoe we dat voor elkaar moesten krijgen heb ik geen seconde geaarzeld en meteen ja gezegd." Pas later hoorde ze wat er op het programma stond. Met elk programmaonderdeel valt geld te verdienen voor de Pokkershutte. In totaal maximaal 1.000 euro.
's Morgens om 09.00 uur ontvangt de organisatie een opdracht in een envelop. Wat men nu al weet is dat er een decor gemaakt moet worden met allerlei historische elementen. Daar mag de hele dag aan gewerkt worden tot 17.00 uur. Het eindresultaat moet het klapstuk van de avond worden. Hier is ter beoordeling van de jury maximaal 250 euro mee te verdienen.
Het eerste deel van het avondprogramma bestaat uit een parade met afgevaardigden van alle verenigingen uit IJzevoorde en omgeving aangevuld met individuele deelnemers die binnen marcheren en achter de Pokkershutte worden opgesteld. Ook hiermee kan 250 euro verdiend worden.
Er wordt op minstens 300 personen publiek gerekend en het liefst veel meer. Als de driehonderd gehaald wordt dan levert ook dat 250 euro op.
Het spannendst wordt het spel bestaand uit een gigantische weegschaal waarop personen kunnen gaan staan of zitten. De regie bepaalt in een opdracht het aantal en de samenstelling. In principe kan iedereen uit het publiek daaraan meedoen. Omdat het opgedragen gewicht in kilo's zo dicht mogelijk benaderd moet worden is het belangrijk dat iedereen van zichzelf weet wat hij of zij 'vuil aan de haak' weegt. Met dit onderdeel kan weer 250 euro verdiend worden.
Heino Benthem, bewoner van IJzevoorde en coach van de dag, moet ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid én dat IJzevoorde wint. Heino: "We hebben al een aantal sponsors maar kunnen er nog meer gebruiken. Sponsoring kan zowel financieel als in natura."
Lies Ankersmit vult aan: "Na afloop gaat de bar in de Pokkershutte open en kan iedereen een drankje en een hapje nuttigen. Die omzet kunnen we ook goed gebruiken."
Het programma wordt op TV Gelderland live uitgezonden en daarna nog acht keer herhaald.
Voor belangstellenden die niet weten waar ze IJzevoorde en de Pokkershutte kunnen vinden. Het adres is Loordijk 12-14, 7004 HT in Doetinchem.

Meer berichten