De SaZa Topsporthal. Foto: Bert Vinkenborg
De SaZa Topsporthal. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Oprichting Sportbedrijf Doetinchem zonder SaZa

DOETINCHEM - Tijdens de recente beeldvormende raad liet wethouder van sportzaken Rens Steintjes al doorschemeren dat de aanloop naar de vorming van het nieuw op te richten Sportbedrijf Doetinchem niet bepaald van een leien dakje gaat. Hij maakte er ook geen geheim van dat naar zijn mening de gesprekspartner SaZa Topsporthal Doetinchem daar de oorzaak van was. De raad kreeg de toezegging nog voor het zomerreces duidelijkheid te krijgen over de verdere voortgang. Volgens Steintjes heeft een Sportbedrijf Doetinchem een meerwaarde en moet er daarom komen. In de mededeling aan de raad van 9 juli is geeft hij duidelijkheid. De fusiepartners Buha, Rozengaarde en Sportservice Doetinchem gaan verder met elkaar door, maar zonder SaZa.

Door Bert Vinkenborg

In de gesprekken met de andere fusiepartners is SaZa volgens de wethouder steeds de dwarsligger geweest die zelfs twee keer voortijdig uit een overleg is opgestapt. Steintjes heeft geprobeerd dit op te lossen door alleen met SaZa gesprekken te starten en die af te ronden met door beide partijen ondertekende afspraken. De andere fusiepartners werden daarover geïnformeerd en konden zich daarin vinden. Dat heeft niet mogen baten. Kort na het begin van de volgende bijeenkomst verliet SaZa opnieuw het overleg. Daarna was de maat vol voor de andere partners en de gemeente.
Volgens de site van SaZa heeft de topsporthal internationale allure en beschikt men over faciliteiten van hoge kwaliteit. Een probleem is echter dat de topsporthal in het verleden geconfronteerd werd met forse financiële problemen waarvoor de gemeente moest opkomen. Ook nu is er weer sprake van onderhoudskosten. Wat daarmee gedaan gaat worden en of er dekkingsmiddelen voor beschikbaar zijn is nog een open vraag.
Of de faciliteiten van SaZa voor Doetinchem behouden kunnen blijven zal afhangen van de verwerving van middelen om de hal in zijn huidige opzet in stand te houden. SaZa is een particulier bedrijf waarin de gemeente geen zeggenschap heeft.

Meer berichten