In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester... (Foto: )

Sport draagt bij aan nationale uitstraling van Doetinchem

Burgemeester, Doetinchem heeft enkele goede sportfaciliteiten en clubs met potentie. Orion is landskampioen geworden en De Graafschap heeft landelijk een goede naam. Ook de handballers van De Gazellen presenteerden zich eerder al op het hoogste niveau. In het verleden afficheerde de gemeente zich bij verschillende gelegenheden als 'sportstad' met nationale uitstraling. Wat is daar in de praktijk van terecht gekomen en wat zijn de huidige sportieve ambities van Doetinchem?
"Op sportgebied heeft Doetinchem twee vlaggenschepen, De Graafschap en Orion. Beide clubs staan op eigen benen wat op zich al bijzonder is. Veel profclubs zijn op de een of andere manier financieel verweven met hun gemeente. In Doetinchem is dat niet het geval. Beide clubs dragen bij aan de stedelijke uitstraling van onze stad. We hebben in onze gemeente twee belangrijke pijlers, cultuur en sport die daaraan bijdragen. Cultuur tot nu toe nog het meest."

Als we in de Nationale Sportevenementenkalender zoeken naar Doetinchem in het jaar 2019 komen we welgeteld twee evenementen tegen te weten de Achterhoekse Wandelvierdaagse en Swim to fight cancer. Is dat niet een beetje te bescheiden?
"Ja, dat is inderdaad niet veel. Toch hebben we wel het een en ander te melden. Misschien moeten we wat actiever worden en de redactie van de Nationale Sportevenementenkalender op tijd bellen met onze lijst voor het komend jaar."

We hebben in Doetinchem een paar goede sportaccommodaties zoals bijvoorbeeld stadion De Vijverberg en de SAZA-topsporthal. Daar komt nu ook de sporthal boven de supermarkt in het winkelcentrum De Bongerd bij. Is dat voldoende?
"Onze infrastructuur op het gebied van sport is dik voor elkaar. Behalve deze twee locaties hebben we verschillende sportparken die voldoen aan de eisen. De gemeente heeft daar in de afgelopen jaren mede in geïnvesteerd. We moeten het zwembad Rozengaarde ook meetellen; dat is van hoog niveau en het meest moderne in onze regio. Verder hebben we nog de Oude IJssel waarop van alles mogelijk is. Watersportvereniging De Ank bedrijft sport op het water en groeit vooral in de sectoren roeien en zeilen."

Wat wil Doetinchem op het gebied van sport en hoe ziet ze haar eigen rol als het gaat om topsport? Kan en wil de gemeente werken aan de ontwikkeling van sporttalent of is ze tevreden met voldoende aanbod voor breedtesporters?
"De gemeente heeft een eigen rol in het geheel die vooral uit stimuleren bestaat zonder dat we verweven zijn met sportverenigingen. Als een sportactiviteit bijdraagt aan de promotie van de stad staan we zeker niet werkeloos aan de zijlijn. We investeren veel in breedtesport en stimuleren mensen daaraan mee te doen om fit te blijven. Topsport én breedtesport zijn belangrijk."

Wat kan de gemeente bijdragen aan de ambities om van Doetinchem een echte sportstad te maken met nationale uitstraling en wat is daarvoor nodig?
"Een aantal jaren geleden heeft deze regio zich geafficheerd als krimpregio. Dat leverde toen wat op maar we kwamen daardoor wel in de verkeerde hoek terecht. Wij moeten ons juist afficheren als regio waar het goed wonen en leven is met genoeg werk. Sportevenementen met landelijke bekendheid dragen ertoe bij om dat imago te versterken. Wij zijn geen krimpregio meer en moeten van dat beeld af. Topsport kan daarbij helpen. In het verleden zijn de Special Olympics en het EK Vrouwenvoetbal al hier geweest. Daar hebben we publicitair veel aan gehad. Voor een stad van ruim 40.000 en een gemeente van bijna 60.000 inwoners presteren we best bovengemiddeld."

Meer berichten