DoeMyanmar was de reis van 2017. Foto: PR
DoeMyanmar was de reis van 2017. Foto: PR

Bouwen voor een ander en aan jezelf tijdens werkreis

DOETINCHEM - Na twee georganiseerde werkvakanties naar Malawi (2013) en Myanmar (2017) vanuit de Stichting World Servants, vertrekt opnieuw een 25-koppige groep Doetinchemmers in juli 2020 drie weken naar Ecuador.

Door Kelly Heerink

Dat zullen vooral jongeren (16 tot en met 32 jaar) zijn, zo ook Annemiek Bijleveld (27) en Anna Teunissen (19). Annemiek was er in 2013 tijdens de reis naar Malawi bij met haar twee broers en ouders. "Op dat moment studeerde ik Journalistiek en nam de rol projectfilmer op me. Achteraf vond ik dat ik veel te veel door een scherm heb gezien, in plaats van met mijn eigen ogen."
"Door zelf te doen, zien en ervaren bouw je zowel voor de ander als aan jezelf", vindt haar moeder Anita Bijleveld. Ze is met beide projecten mee geweest, die werden gecoördineerd vanuit een lokale werkgroep binnen de protestantse gemeente in Doetinchem.
"Mijn man Hans en ik waren in 2013 25 jaar getrouwd. Tja, dan kun je met het hele gezin een huisje huren in Center Parcs, of een school bouwen in Malawi", zegt ze over het geslaagde avontuur dat ze samen aangingen.
De landelijke Stichting World Servants werkt samen met lokale werkgroepen. Actiecoördinator Hans Bijleveld: "We zijn de succesvolle projecten 'DoeMalawi' - de bouw van klaslokalen, en 'DoeMyanmar' - de bouw van een gemeenschapshuis in een leprakolonie, gestart vanuit de kerk, maar inmiddels werken we onder de vlag World Servants Doetinchem."
Gelovig of niet, iedereen kan zich aanmelden. "We reizen vaak naar landen waar religie belangrijk is, maar het gaat vooral om normen en waarden", aldus Hans. "Ons volgende project vindt plaats in weer een ander continent en heeft een karakter dat aansluit bij de fairtrade-gemeente Doetinchem." Ze zullen bouwen aan een verwerkingsruimte voor een coöperatie van cacaoboeren. "Doordat boeren zich straks beter kunnen verenigingen, zullen ze een sterkere marktpartij worden. Uiteindelijk zal dat bijdragen aan eerlijkere handel."

Cultuurshock
Anna steekt voor de tweede keer haar handen uit de mouwen. "Ik was in Myanmar met mijn moeder, die actief is binnen de kerk. Dit keer gaat ze zonder haar moeder, maar spannend vindt ze het niet. "Ik vond de eerste werkreis wel echt indrukwekkend, een cultuurshock. Ik was heel blij dat er studenten mee waren die alles in het Engels vertaalden, waardoor ik een band kon opbouwen met de bewoners."
Volgens de familie Bijleveld is sowieso alles goed geregeld door de stichting. "We bouwen niet alleen, we leren ook elkaars cultuur kennen. Zo zingen we gerust Hoofd, schouders, knie en teen met de kinderen", legt Anita uit. Annemiek: "Er is altijd een aparte groep die de kinderen vermaakt. Zo houd je ze tegelijkertijd weg bij de bouwplek." Anita: "En zodra we er aankomen, kunnen we direct beginnen, de fundering ligt er al en ook de materialen zijn al aanwezig."
Maar er zijn ook momenten waarbij je even op de tanden moet bijten. "Zoals de warmte. Of wanneer je ontdekt dat er larven in de bakjes water zitten, waarmee je je nog moet gaan wassen."

Actie voeren
Na de kick-off op 14 juni, start een jaar actievoeren om het benodigde geld voor de reis bijeen te krijgen. Annemiek: "Ik ben zelf niet in Myanmar geweest, omdat ik in dat jaar druk was met andere dingen en geen zin had om actie te voeren. Nu heb ik juist zin om ons gezamenlijk in te zetten." Ook het bouwen zal haar in Ecuador goed vergaan, want inmiddels doet Annemiek de timmeropleiding.
Hans: "De gemeenschap zorgt voor je verblijf, zoals huisvesting, eten en kleding wassen, waarvoor zij weer een vergoeding ontvangen vanuit de stichting."
Er worden binnen een jaar wel 25 acties gevoerd. "Vorige keer heb ik auto's gewassen in De Heurne bij een familiebedrijf", zegt Anna. Ook zijn er etentjes georganiseerd, kerkcollectes gehouden, is er oud ijzer en vuurwerk opgehaald en is er een kerststollenactie gehouden in samenwerking met Bakker Wiltink.
Meer informatie, sponsoring, aanmelding of donaties via info@worldservantsdoetinchem.nl.

Meer berichten