Lions Club Isala organiseert mede de 'Actie Vakantietas'. Foto: Betty Weerdesteijn
Lions Club Isala organiseert mede de 'Actie Vakantietas'. Foto: Betty Weerdesteijn (Foto: )

Een vakantietas om de zomer zonniger te maken

Actie om gezinnen te ondersteunen

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Voor het derde jaar wordt de 'Actie Vakantietas' gehouden. Dit jaar vanuit nauwe samenwerking tussen het Platform Armoedebestrijding Doetinchem, het Diaconaal Platform Doetinchem en Lions Club Isala. "Het streven is om vijftig gezinnen in Doetinchem die door omstandigheden niet in staat zijn om met vakantie te gaan voor de zomervakantie blij te maken met een vakantiepakket." vertelt José Barendsen van Lions Club Isala. "In een tas zitten spulletjes waardoor de zomervakantie voor kinderen fijner wordt. We zijn nu op zoek naar betrokkenen die een gezin aanmelden en naar particulieren en bedrijven die doneren."

Bij de actie gaat het om gezinnen die om diverse redenen niet in staat zijn om op vakantie te gaan, omdat ze weinig budget hebben voor leuke dingen of omdat er sprake is van sociale armoede. Het gaat om gezinnen met kinderen tot achttien jaar die net niet binnen het Meedoen-arrangement van de gemeente vallen.
Barendsen: "Voor die gezinnen is zes weken zomervakantie best lang, door een zomerpakket ter waarde van ongeveer 50 euro per kind kunnen we de zomer voor hen een stukje zonniger maken. Bij de inhoud moet je denken aan bonnen voor het zwembad, de bioscoop, een pretpark, zomerspeelgoed, ijsjes, boeken, leuke tijdschriften."

Maatwerk
Bij het samenstellen van de tas wordt er zoveel mogelijk maatwerk geleverd. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met de interesses van de kinderen. "Het is logisch dat als de kinderen naar een pretpark gaan bijvoorbeeld, dat we dan ook de ouders mee laten gaan."
Hulpverleners en direct betrokkenen kunnen gezinnen aanmelden tot 1 mei. Dat kan via het opsturen van het speciale aanmeldformulier dat inmiddels bij de meeste hulpverleningsinstanties aanwezig is of via de site van bovengenoemde organisaties te vinden is. De vraag is om het aanmeldformulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen en tips mee te geven over waar de interesses van de kinderen uit het betreffende gezin liggen. "Hoe meer details, hoe beter, want dan kan er ook echt een pakket op maat samengesteld worden." In verband met de privacywet moeten de ouders waar het om gaat het formulier ondertekenen.
Daarnaast wordt bedrijven en particulieren gevraagd om te doneren. Dit kan door geld over te maken op rekeningnummer NL78ABNA 0936061669 onder vermelding van Vakantietas. "We zijn ook heel blij met bedrijven die bonnen schenken, bijvoorbeeld voor ijsjes, een etentje, bezoek aan een pretpark of zwembad, speelgoed, boeken of tijdschriften."
In mei wordt door de organisatie bepaald welke gezinnen een zomerpakket ontvangen. Na 15 mei gaan de samenstellers van de vakantietassen aan de slag om deze te vullen en eind juni/begin juli wordt het pakket persoonlijk bij het gezin bezorgd.

Voor vragen kan men contact opnemen via isaladoetinchem@gmail.com.


Meer berichten