Foto: Nick Oostendorp

Zondagmorgen

Het slaapkamerraam staat open en als eerste hoor ik het ruisen van de regen. Nog niet echt wakker zet ik automatisch de wekkerradio aan, altijd afgesteld op NPO Radio 4. Zondagmorgen, cadeautje: het Agnus Dei van Samuel Barber, bloedmooie muziek en ook nog eens hemels uitgevoerd.
Mijn gedachten gaan naar gisteravond. Op weg naar Toosje om samen naar de finale van 'Wie is de Mol' te kijken, zag ik in het donker op de weg tussen Gaanderen en Doetinchem felblauwe lichten. Dichterbij komend leek de weg versperd, auto's voor me keerden om. Ik deed hetzelfde en nam een andere route om naar Doetinchem te komen.
"Beetje verlaat," vertelde ik Toosje, "het lijkt erop dat er een ernstig ongeluk is gebeurd."
Even later keken we naar 'de Mol'. Om uiteenlopende redenen zetten we allebei in op Merel als mol. Ik puur vanwege haar nonverbale gedrag dat me een paar afleveringen in een kort moment voor het eerst opviel als onnatuurlijk en gespeeld. Bingo! Beetje blij natuurlijk.
Op de terugweg naar huis gaven rood/witte pionnen als stille getuigen aan dat de weg naar Gaanderen nog steeds was afgesloten.
De weerman op de radio vertelt dat het deze maand nog blijft regenen, en dat het meer dan tien jaar in maart niet zo regende. "En vandaag in het westen weer zware windstoten."
A.L. Snijders, de man die elke week om kwart voor negen op zondagmorgen zijn zeer korte verhaal voorleest, blijkt op zijn boerderij in het Achterhoekse landschap ook last te hebben gehad van de wind. Hij repareerde gisteren provisorisch een luik dat eraf was gevallen. Als hij zijn verhaal voorleest, over een vogelaar, gebeurt het dat hij een alinea dubbel leest. Per ongeluk natuurlijk. Zelf zal hij er volgende week zondag mogelijk over zeggen dat de wind hem nog steeds parten speelde.
Ik stap uit bed en ga naar beneden om koffie te zetten. Het is stil in huis en mijn gedachten gaan naar de nabestaanden van degene die gisteren omkwam bij het eenzijdige ongeluk. Voor hen zal deze zondagmorgen stormachtig zijn. Misschien vinden ze troost bij het Agnus Dei van Barber.

Flox Bos

Meer berichten