Before Sunset is te zien tijdens de filmmarathon in de Gruitpoort. Foto: PR
Before Sunset is te zien tijdens de filmmarathon in de Gruitpoort. Foto: PR (Foto: )

Filmmarathon: Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight

DOETINCHEM - In de Gruitpoort is er de Filmmarathon: Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight. Liefhebbers kunnen op zondag 24 maart de films achter elkaar bekijken van 14.30 tot 22.30 uur, inclusief hapjes en dinerbuffet. De kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via www.gruitpoort.nl/filmmarathon of aan de kassa van de Gruitpoort.

Vier de liefde met deze voor Nederland unieke kans deze trilogie achter elkaar op het doek te aanschouwen. Volg de relatie van Ethan Hawke en July Delpy van pril begin tot bitterzoet eind, door drie decennia en in drie gebieden van Europa. Een sprankelende filmervaring van de regisseur van Boyhood, volledig aangekleed met aan de filmlocaties aangepaste hapjes en dinerbuffet door Merel van de Gruitpoort. In Before Sunrise (1995) is er de liefde op het eerste gezicht door Wenen, die zich in Before Sunset (2004) in Parijs herondekt om elkaar in Before Midnight (2013) op een Grieks eiland (bijna) kwijt te raken. In drie films, steeds negen jaar later opgenomen, spelen July Delpy en Ethan Hawke niet alleen de hoofdrol, maar zijn zij ook verantwoordelijk voor het script (samen met regisseur Richard Linklater) waarvoor zij in 2005 werden genomineerd met een Oscar. De tijdsspanne en de unieke samenwerking tussen Hawke, Delpy en Linklater in zowel het schrijven als creëren, maakt de serie films tot een zeer bijzonder project.
Het programma begint om 14.30 uur met de inloop met Weens gebak. Om 15.00 uur draait Before Sunrise (105 minuten, geen pauze).
Gisteren waren ze nog vreemden, vandaag zijn ze onafscheidelijke zielsverwanten. Maar de scheiding is onvermijdelijk en in de paar uur die hen nog resten, proberen Jesse en Celine elk moment zo intens mogelijk te beleven… voor de zon weer opkomt. Twee jonge mensen op een kruispunt in hun leven. Ethan Hawke en Julie Delpy vertolken de twintigers die elkaar toevallig ontmoeten op een trein in Europa, een verwantschap voelen en samen Wenen gaan verkennen. De mensen, plaatsen en betovering van de stad vormen hun nieuwe reisroutes. Liefde is hun bestemming. En onderweg delen ze hun hoop en hun dromen, hun lach en hun traan, hun zorgen en hun verwondering. Het is een dag die voor altijd in hun geheugen zal gegrift staan. En een eeuwig aandenken aan de prille liefde.

Om 16.45 uur is er een pauze met Franse hapjes. Om 17.15 uur begint Before Sunset (80 minuten).
Het meeslepende relaas van een oude en herwonnen liefde. Toen Jesse en Celine elkaar in het midden van de jaren '90 voor het eerst ontmoetten in Wenen, bleken die paar spontane uurtjes samen een gebeurtenis die hun leven voor altijd zou tekenen. Nu, negen jaar later, slaat de bliksem voor de tweede keer in wanneer ze elkaar in Parijs onverwachts tegen het lijf lopen. Op één snel wegtikkende namiddag moeten ze beslissen of ze hun toekomst samen willen doorbrengen. Before Sunset is een slimme, geestige en vooral échte film. De film speelt zich hoofdzakelijk af in real time, waardoor de betrokkenheid van de kijkers wordt verhoogd bij dit hartverwarmende avontuur.

19.00 uur is er een Grieks dinerbuffet. Daarna is er om 20.30 uur het laatste deel, Before Midnight (109 minuten).
Negen jaar na de laatste rendez-vous en bijna twee decennia sinds hun eerste ontmoeting, treffen we Celine en Jesse dit keer in Griekenland. Inmiddels getrouwd en ouders van twee dochters. De zonovergoten vakantie zit er bijna op en beiden staan niet te popelen om terug te keren naar het werkende leven en de dagelijkse beslommeringen in Parijs. Tijdens de laatste nacht op het eiland komen Celine's en Jesse's angsten en frustraties boven tafel en staan ze voor de keuze: bij elkaar blijven of een punt achter de relatie zetten.

Meer berichten