In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 20 februari 2019

Pop-up bureau brengt politie dichter bij de mensen

Door Bert Vinkenborg

Burgemeester, politiemensen hebben tegenwoordig een zwart/geel uniform, maar de hartenkreet – meer blauw op straat – is nog steeds gangbaar als het om de zichtbaarheid en benaderbaarheid van de politie gaat. Van de 60.000 politiemensen in Nederland zijn er maar zo'n 7.000 met enige regelmaat op straat te zien. In een aantal gemeenten heeft men daar wat op gevonden, het pop-up politiebureau. Een bureau voor wijkagenten in een tijdelijk leegstaand pand in een stadscentrum. Is dat een idee voor Doetinchem?
"Ja, dat is zeker een idee. Gelukkig voor onze gemeente zit het politiebureau voor West-Achterhoek in Doetinchem, maar voor veel mensen is het wel redelijk hoogdrempelig. Het idee op zich vind ik leuk, maar ik kan mij ook voorstellen om een pop-up bureau van de politie te combineren met andere instanties zoals brandweer en het Rode Kruis; een combinatie die zeker denkbaar is. De verschillende hulpverlenende instanties kunnen dan van elkaars informatie gebruik maken. Er bestaat wel behoefte aan zoiets bij de mensen."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde medio 2018 aan dat er ruim 1100 agenten bij zouden komen waarvan ruim 750 voor wijkwerk. We hebben te maken met een overspannen arbeidsmarkt. Komen die agenten er ook werkelijk?
"Grapperhaus ziet het natuurlijk landelijk. Per regio kan dat anders uitpakken. In de West-Achterhoek hebben we er een handvol agenten bijgekregen. Op straat zul je dat echter niet direct merken. We moeten wel bedenken dat de accenten bij de politie in de laatste jaren verlegd zijn. Bestrijding van cybercrime is bijvoorbeeld erg belangrijk geworden. De mensen die daarmee bezig zijn zie je niet op straat. Surveillance is nog steeds een onderdeel van het totale pakket, maar de beschikbaarheid is wel beperkt. 's Nachts rijden er in de West-Achterhoek maar een paar politieauto`s rond."

Sinds 2013 zijn bijna 200 politiebureaus gesloten van de in totaal 477. Ervoor in de plaats zijn politieposten gekomen die beperkt geopend zijn; gemiddeld ruim 8 uur per week. De dichtstbijzijnde bureaus rond Doetinchem zijn Zevenaar, Dieren, Zutphen, Borculo en Winterswijk. Dat doet de zichtbaarheid en benaderbaarheid van de politie geen goed. Zou een pop-up politiebureau daarvoor een oplossing zijn?
"Een pop-up bureau zou een bijdrage kunnen zijn om de zichtbaarheid en benaderbaarheid te verbeteren."

Het eerste pop-up politiebureau opende in december 2014 zijn deur in Rotterdam. Sindsdien hebben onder andere Breda, Blaricum, de Bilt, Woensel en Amersfoort dat voorbeeld gevolgd. Wanneer volgt Doetinchem?
"Door het volume van onze binnenstad kun je hier zoiets organiseren. Dat lukt niet in elk dorp of elke wijk. Een proef in de zomermaanden wanneer er veel bezoekers en evenementen zijn zou een idee zijn. Een pop-up bureau zou dan een mooi aanlooppunt voor bezoekers van de binnenstad zijn. Ik denk aan een proeftermijn van bijvoorbeeld drie maanden om daarna de ervaringen te evalueren."

Bent u bereid de vraag of een pop-up politiebureau in Doetinchem gewenst is aan de politieleiding voor te leggen?
"Ik vind het een hartstikke leuk idee dat ik met de politie ga overleggen."

Meer berichten