Topviolist Razvan Stoica met zijn Stradivarius. Foto: PR
Topviolist Razvan Stoica met zijn Stradivarius. Foto: PR

Topviolist Razvan Stoica speelt in Amphion voor Hospice Sravana

DOETINCHEM – De Roemeense topviolist Razvan Stoica geeft op 3 maart om 14.30 uur een benefietconcert in Schouwburg Amphion in Doetinchem ten bate van Hospice Sravana. Stoica treedt op met het orkest 'Filharmonie Der Aa', bestaande uit talentvolle amateurmusici uit het Noorden van Nederland onder leiding van Jacob Slagter.

Door Sjaak Reumer

Volgens de Münsterische Zeitung zal Stoica uitgroeien tot één van de grootste violisten van zijn generatie. Met zijn onderscheidende charme, verrukkelijk timbre, adembenemende technische bravoure en sprankelende intonatie heeft hij die voorspelling inmiddels al waargemaakt.
Solist Razvan is geboren op 1 juni 1986 en komt uit een gezin van beroemde muzikanten, zoals ook zijn zus, pianiste Andreea Stoica. Dat 'Duo Stoica' heeft al opgetreden in Het Gewandhaus in Leipzig, het Concertgebouw in Amsterdam, Het Berliner Konzerthaus, Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg en het Musikverein in Wenen. In Doetinchem zal Stoica onder meer de Helios Ouverture van Carl Nielsen, het Vioolconcert in d-mineur van Jean Sibelius en Symfonie Nr. 5 van Tsjaikovski ten gehore brengen.

Sravana
Het concert in de Rabobankzaal van Schouwburg Amphion wordt georganiseerd door Ietsje Kuiper-Wierstra, die binnenkort twintig jaar vrijwilliger is van Sravana en een belangrijke rol speelt bij de 'Vrienden van Sravana'. De organisatie doet zij samen met onder andere Miriam Lens, Karin Geurts, Monique Rootinck en pr-vrouw Lideke Simon van Sravana.
Stichting Sravana is een vrijwilligersorganisatie. Zij biedt steun aan mensen, veelal kankerpatiënten, die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. Deze zorg wordt gegeven in het Gasthuis aan Groot Hagen 2 in Doetinchem of bij mensen thuis. Ongeveer zestig mensen uit de hele regio komen jaarlijks bij Sravana terecht en worden doorgaans begeleid naar het einde van het leven. Dat gebeurt door een eigen arts en verplegend personeel dat via Sensire bij Sravana werkzaam is. Zestig vrijwilligers assisteren de beroepskrachten, nadat ze eerst een opleiding hebben gehad. Het zijn veelal mantelzorgers, die – heel belangrijk – ervaring met zieken hebben. Sravana is nog steeds op zoek naar extra vrijwilligers.

Afleiding
De vrijwilligers zorgen voor afleiding van de patiënten, of zoals de zieken bij Sravana worden genoemd, 'de gasten'. Het gastenhuis in Doetinchem en ook de zorg bij de mensen thuis worden gefinancierd door giften van het rijk en bijdragen van de omringende gemeenten. Extra acties zijn heel belangrijk. Ietsje Kuiper: "De zorg verandert steeds. Vroeger konden de vrijwilligers ook de medicijnen regelen, maar dat kan niet meer. Dat moet door verpleegkundigen gedaan worden. Dat is natuurlijk terecht, maar brengt wel meer kosten met zich mee. Soms helpen de vrijwilligers met koken, verzorgen de muziek en houden de mensen bezig. Het schoonmaken gebeurt door mensen van Sensire, al helpen de vrijwilligers vaak mee met lichte werkzaamheden.''

Het concert op zondag 3 maart wordt een 'must' voor de muziekliefhebber. Een bijzondere avond voor een bijzonder goed doel. Nog geen kaarten? Boek dan snel via www.amphion.nl. Dit wordt een avond waar nog lang over nagepraat gaat worden. Wees erbij! De kaarten kosten 35 euro.
Met de opbrengst van het benefietconcert wordt het meubilair in de woonkamer vervangen en wordt in de vijf gastenkamers radio-apparatuur geplaatst, om zo het wooncomfort van gasten en hun naasten zo optimaal mogelijk te maken.

Meer berichten