In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 6 februari 2019

Ontvangst diamanten echtparen in 2019 in het stadhuis

Door Bert Vinkenborg

Burgemeester, het is nog niet zo heel lang gelden dat een gouden echtpaar bezoek kreeg van de burgemeester met een persoonlijk cadeau. De gemiddelde leeftijd van mannen is gestegen naar ruim 80 en van vrouwen naar ruim 83 jaar. Het aantal huwelijksjubilea neemt recht evenredig toe. Hoe gaat u daarmee om?
"We hebben tegenwoordig te maken met een groot aantal gouden, diamanten en andere huwelijksjubilea. Dat neemt ook in Doetinchem een grote vlucht. Iedere gemeente heeft een eigen manier om daarmee om te gaan. Tot nu toe was dat hier voor 60-jarige huwelijken het huisbezoek. Ik vond dat altijd heel leuk en de mensen die ik bezocht heb vonden dat volgens mij ook. Wij willen het nu echter op een andere manier gaan aanpakken, maar zeker niet met minder cachet."

Om hoeveel echtparen gaat het dit jaar naar verwachting?
"Dit jaar zijn er volgens de Gemeentelijke Basisadministratie 49 diamanten huwelijken te verwachten. Dit aantal kan nog iets veranderen maar in die koers ligt het. Na 2019 zal dit aantal zelfs nog verder toenemen."

Op welke manier worden huwelijksjubilarissen in 2019 in het zonnetje gezet?
"De 50-jarige echtparen krijgen een brief van mij. De 60-jarige worden dit jaar uitgenodigd in het stadhuis. Wij doen dat vier keer, telkens voor de echtparen die in de afgelopen periode hun 60-jarige jubileum hebben gevierd. De eerste keer op 26 april 's middags in het stadhuis. Vanzelfsprekend kunnen ze zelf kiezen of ze hieraan mee kunnen en willen doen."

Hoe gaat zo'n middag er uitzien?
"We maken er een gezellige en leuke middag van in de vorm van een High Tea met een programma er omheen. Ikzelf zal daar met leden van het college aanwezig zijn en wij maken met ieder echtpaar een praatje. We denken ook aan entertainment met muziek uit 1959 en misschien een stukje Polygoonjournaal uit dat jaar. Er worden foto's gemaakt en iedereen krijgt een mooie foto ter herinnering mee naar huis."

Verwacht u veel belangstelling uit de doelgroep?
"Tot nu toe was het zo dat van de 60-jarige echtparen ongeveer de helft huisbezoek op prijs stelde. Ik verwacht dat dit aantal met de nieuwe benadering zeker zo hoog zal zijn. Als een groep echtparen die allemaal in dezelfde periode getrouwd zijn bij elkaar zijn hebben ze elkaar bovendien ook wat te vertellen en kunnen leuke herinneringen ophalen."

Wat gaat u doen voor echtparen die 65, 70 of misschien zelfs 75 jaar getrouwd zijn?
"De groep 60-jarige echtparen is al redelijk groot, 65- of 70-jarige een stuk minder en 75 jaar is natuurlijk uniek. Alle echtparen die een huwelijksjubileum vieren van 65 jaar of ouder krijgen ook in de toekomst huisbezoek, als ze dat willen."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten