Voorleeswinnaar Estelle Visser met de deelnemers en de jury van de zaterdagmorgensessie in 't Brewinc in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
Voorleeswinnaar Estelle Visser met de deelnemers en de jury van de zaterdagmorgensessie in 't Brewinc in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel

Isa en Estelle winnaars kwartfinale voorleeswedstrijd

DOETINCHEM – Isa Bömer, leerling van basisschool De Meene in Zelhem, en Estelle Visser, van het Timpaan in Wehl, werden zaterdag winnaar bij de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd die georganiseerd werd door Bibliotheek West-Achterhoek.

Door Josée Gruwel

In een gemoedelijke sfeer zaten zaterdagmorgen en zaterdagmiddag respectievelijk negen en tien voorleeskampioenen van groep 7 en 8 van basisscholen uit Doetinchem, Gaanderen, Wehl, Zelhem, Doesburg, Halle, Steenderen, Vorden en Hengelo in een feestelijk ingericht zaaltje in 't Brewinc in Doetinchem te wachten op hun voorleesbeurt. Het publiek bestond voornamelijk uit vaders en moeders, broertjes, zusjes, oma's en opa's en hier en daar een betrokken leerkracht.
Om de beurt namen ze plaats in de grote voorleesstoel op het podium, lazen een pakkend fragment van zo'n vijf minuten en werden meteen beoordeeld door een driekoppige jury die 's morgens onder leiding stond van de Doetinchemse wethouder Frans Langeveld en 's middags wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst als voorzitter had.
Spannend vonden de deelnemers het om mee te doen, maar ook leuk.
"Voorlezen is niet alleen spannend en leuk, maar jureren ook. De jury heeft een heel mooie ochtend gehad", concludeerde Frans Langeveld toen hij kwam met de uitslag. Juryvoorzitter Paul Hofman vond jureren best een moeilijke klus. "De verschillen tussen de deelnemers waren klein, maar toch was er gelukkig die ene die er net iets bovenuit stak." Hij bedoelde Isa hiermee, ze las rustig en op een heel natuurlijke manier. Wat ze las klopte bij haar stem en haar mimiek. Ook maakte ze contact met het publiek door het onder het lezen aan te kijken, iets dat de jury graag zag.
Isa was blij met haar prijs. "Ik heb heel veel geoefend met voorlezen, vooral oma heb ik veel voorgelezen toen ze ziek was op de camping."
Estelle straalde en vertelde dat ze thuis ook veel oefende en voorlas aan opa en oma. "In het begin ga ik vaak te snel. Nu is het me gelukt om meteen rustig te beginnen."
Presentatrice Erna Krol reikte aan alle jonge deelnemers cadeautjes uit. "Wie niet heeft gewonnen is tweede geworden", sprak ze. "Jullie hebben het allemaal heel goed gedaan."
Met een ervaring rijker, niet alleen vanwege het voorlezen maar ook door het lekker bewegen in de pauze onder leiding van Britt Heijnen van Studio InDans, gingen de deelnemers naar huis.
Isa en Estelle gaan door naar de halve finale op 23 maart in het Barghse Huus in 's-Heerenberg. Hier strijden alle regionale voorleeskampioenen met elkaar. De winnaar hiervan gaat naar de provinciale finale op maandag 15 april in het Posttheater in Arnhem. Op woensdag 22 mei is de landelijke finale in de schouwburg in Amstelveen.

Meer berichten