Burgemeester Boumans speldt de eremedaille op bij Hans Peter Helder. Foto: Jan van den Brink
Burgemeester Boumans speldt de eremedaille op bij Hans Peter Helder. Foto: Jan van den Brink

Burgemeester Boumans: '2019: een jaar vol goede voornemens'

DOETINCHEM - Voor de tweede keer opent burgemeester Mark Boumans op maandag 7 januari in schouwburg Amphion het nieuwe jaar met een toespraak die wordt omlijst door een gevarieerd programma met huldigingen en muziek. Naar schatting zo'n 30 à 400 genodigden uit alle lagen van de bevolking zijn aanwezig voor de voorstelling, de toespraak en de borrel erna.

Door Bert Vinkenborg

Begonnen wordt met het in het zonnetje te zetten van vier schutterskoningen van Wehl (2), Gaanderen en Nieuw-Wehl. In de woorden van de burgemeester: "Een koninklijk begin."

In zijn toespraak blikt Boumans terug op het afgelopen jaar en de hoogte- en dieptepunten daarvan. Als voorbeelden van hoogtepunten noemde hij de Special Olympics in juni en de promotie van De Graafschap naar de eredivisie. Op cultureel gebied scoorde theater Amphion met het opnieuw binnenhalen van de titel Beste Theater van Nederland over 2017. Het festival BuitenGewoon met als afsluiting de enorme poppen op het plein naast de Catharinakerk. De vondst van de kazemat, een deel van de oude stadswal en -poort, was een onverwacht extraatje dat veel aandacht trok voor de historie van Doetinchem.

Een financieel extraatje kwam uit de hoek van het rijk en de provincie in de vorm van een subsidie van 20 miljoen Euro die regionaal verdeeld moet worden. Boumans: "Dat moet in drie jaar uitgegeven zijn. We zullen om in bokser termen te spreken een harde klap moeten uitdelen. De plannen daarvoor moeten concreet zijn in het voorjaar van 2019 en daarna met de provincie en het rijk afgestemd worden."

Minder leuke dingen in 2018 waren de problemen rond Domus in Wehl. De burgemeester heeft de hoop dat met bestuur, raad en inwoners in een goede dialoog tot een oplossing gekomen kan worden.

"2019 wordt een jaar waarin kansen gepakt en benut moeten worden. Het aantal inwoners van Doetinchem stijgt al jaren en is ook in 2018 weer met bijna 200 toegenomen. Er worden weer meer huizen verkocht en gebouwd en ook de verkoop van kavels voor bedrijven loopt goed", aldus de burgemeester. Over duurzaamheid merkt Boumans nog op dat dit een opgave is voor iedereen. Alleen samen lukt het de gestelde doelen te bereiken. Dat gaat over meer dan alleen energieneutraal willen zijn in 2030.

Het jaar 2019 wordt een jaar vol goede voornemens volgens Boumans. Hij roept zijn toehoorders op in 2019 uit te dragen dat ze Doetinchemmers zijn en als ambassadeurs iedereen te vertellen over deze prachtige gemeente.

De prestaties van Manon Sprenkeler, grafisch ontwerper uit Gaanderen die in 2018 een landelijke vakwedstrijd won en de nieuwjaarskaart voor de gemeente Doetinchem mocht ontwerpen worden na de speech van de burgemeester door hem voor het voetlicht gehaald.

Bart Voogt, die in 2018 vicewereldkampioen beatboxen werd in Berlijn treedt op en geeft een staaltje van zijn kunnen.

Okkie Klinkspoor, Het Gaanderhuus en de Stichting Komt voor de Bakker krijgen een prijs voor hun activiteiten in de Doet Mee Award waaraan twaalf genomineerden meededen. De winnaar krijgt een sculptuur gemaakt door Carla de Vrijer, beeldend kunstenaar uit Doetinchem.

Een bijzonder moment is de uitreiking van de zilveren eremedaille van Doetinchem aan Hans Peter Helder vanwege zijn bijzondere prestaties op het gebied van kunst en cultuur. Theaterfestival BuitenGewoon in Doetinchem is sinds 1994 een toonaangevende internationale podiumkunsten-festival in Gelderland. Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Al meer dan twintig jaar is het festival telkens weer spraakmakend waarbij Hans Peter Helder niet alleen de grondlegger, maar ook de grote aanjager is. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen.

Tijdens de borrel na het officiële gedeelte van de avond in de foyer van Amphion vinden nog een tiental presentaties van burgerinitiatieven plaats.

Gevraagd naar zijn aanpak van deze nieuwjaarsreceptie zegt burgemeester Boumans: "Wij proberen er op deze manier een leuke en informatieve avond van te maken. Ik hoop dat in de toekomst te kunnen blijven doen."

Meer berichten