Foto:

Wibi Soerjadi te gast bij galaconcert SBOG

Grande finale van jubileumjaar

Door Josée Gruwel

GAANDEREN - Het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG) maakt zich op voor een 'grande finale' van het jubileumjaar. Het orkest, onder leiding van Joop Boerstoel, kende dit jaar diverse muzikale hoogtepunten die georganiseerd werden in het kader van het zestigjarig bestaan. Op zaterdagavond 8 december wordt een galaconcert gegeven in de Rabobankzaal van Amphion. Pianist Wibi Soerjadi is te gast. Het ziet ernaar uit dat hij samen met SBOG dit concert vleugels geeft.

"Bij de voorbereidingen hadden we als doel dat we een aantrekkelijk, serieus en klassiek getint concert wilden geven. Omdat we in het verleden vaak bij bijzondere gelegenheden met professionele vocalisten optraden gaven we nu de voorkeur aan een instrumentalist. Al snel kwamen we bij Wibi Soerjadi uit," vertelt voorzitter Wim Papperse. "Er werd overlegd, we kregen een positieve bevestiging en er werd een programma samengesteld met pianowerken die voor pianist en orkest een uitdaging zijn en voor het pubiek heel boeiend om naar te luisteren. Uitdagend voor het orkest betekent dat een werk een bepaalde moeilijkheidsgraad heeft én fijn in het gehoor ligt. Dat laatste kan door een mooie melodie zijn, maar evengoed ook door een fascinerende ritmiek, akkoordiek of een combinatie van deze drie eigenschappen.
Door de uitdaging blijft het repetitie na repetitie interessant om eraan te werken. Bij elke repetitie zitten we nu als het ware op het puntje van de stoel om het allerbeste uit onszelf te halen. Ik kan nu al wel zeggen dat ik denk dat we, samen met het publiek, met pianovirtuoos Soerjadi een onvergetelijke avond gaan beleven."

Bovenaan het lijstje
Tsjaikovski's pianoconcert nr. 1 stond boven aan het lijstje van SBOG. Het werk is een klassieker en kan als hoogtepunt van de romantiek beschouwd worden. Tsjaikovski voltooide het meesterwerk op zijn 35ste, oogstte er in eerste instantie weinig succes mee, maar dat veranderde. Het oor van de luisteraar van destijds moest even wennen aan het werk dat zich typeert door onder andere de verschillende sferen erin. Tijdens het concert in Amphion spelen Soerjadi en SBOG het eerste deel, in een bewerking van Jos van de Braak.
Daarnaast brengen solist en orkest Rhapsody in Blue van George Gershwin, in een bewerking van Tohru Takahashi. De Amerikaanse componist schreef het werk, waarbij hij elementen van Europese symfonische muziek combineerde met Amerikaanse jazz, als 25-jarige in de trein, waarbij hij geïnspireerd werd door de geluiden van de wielen op de rails en van de locomotief.
Verder speelt het orkest onder meer het temperamentvolle El Camino Real van Alfred Reed, vrolijke delen uit de Symphony X van Don Gillis en het symfonisch gedicht voor orkest El Arca de Noë van Oscar Navarro. Bij The Wayfaring Stranger van Christopher M. Nelson treedt verstilling op.
Harpiste Marjan de Haer en contrabassist Clemens Venderbosch verlenen ook hun medewerking aan deze grande finale. "Harp en contrabas geven juist extra kleur aan een symfonisch blaasorkest", aldus Papperse. Hiernaast zal Soerjadi enkele solowerken spelen.

Voorbereiding
Naast de reguliere repetities op de dinsdagavond hield het orkest op 28 oktober in het gebouw van Muziekschool Oost-Gelderland in Doetinchem een studiedag om het repertoire dat met Soerjadi wordt gespeeld nog beter te doorgronden en goed in de vingers te krijgen. In de morgenuren werd onder leiding van specialisten Christian Ansink, Emile Laarveld en Joop Boerstoel in drie groepen (hout, slagwerk en koper) gewerkt en 's middags werd tutti gerepeteerd met pianist Hans Erik Dijkstra. Voorzitter Papperse: "Een bijzondere ervaring. Orkestleden waren heel enthousiast!"
Ook zijn er vlak voor het concert, op de dinsdagavond en op zaterdagmiddag, repetities met Soerjadi.
Galaconcert
Het galaconcert op zaterdag 8 december in Amphion begint om 20.00 uur. Kaarten à 22,50 euro (inclusief garderobe en pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via de website van amphion en aan de receptie van de schouwburg.

www.amphion.nl

Meer berichten