Nelleke Noordervliet tijdens de lezing in Varsseveld. Foto: Herman Maatkamp
Nelleke Noordervliet tijdens de lezing in Varsseveld. Foto: Herman Maatkamp

Schrijfster Nelleke Noordervliet over verzet, opstand, macht

Opstand is de motor van de geschiedenis

VARSSEVELD - Nelleke Noordervliet was woensdagavond 17 november de spreker in het Borchuus in Varsseveld. Boekhandel Rutgers had haar uitgenodigd als schrijver van het essay 'Door met de strijd' ter gelegenheid van oktober, Maand van de Geschiedenis 2018.

Noordervliet voerde het publiek aan de hand van foto's langs vele opstanden en mensen in verzet. Indrukwekkende beelden van die ene man met zijn plastic tasje tegenover de tanks van het Chinese leger. Langs de gebroeders Korbach; onbekende helden, strijders van het vrije woord, die nu een comeback maken.
Ze liet de mensen ook zelf nadenken: 'Kies je voor de macht die onderdrukt of die bevrijdt? Waar ligt je hart, waar je verstand?' Dit komt niet altijd overeen. 'Hou ik me gedeisd of kom ik in verzet? Welke keuze kan ik voor mezelf verantwoorden?'

Persoonlijke ervaringen deelde Noordervliet ook. Hoe ze eind jaren 60 de radicale en tamelijk gewelddadige 'Summer of love' beleefde. De babyboom; Parijs Sorbonne mei 1968; Václav Havel en de Praagse Lente. Het conflict met de (R.K.)kerk rondom de Humanae Vitae 1968, waarin geboortebeperking verboden wordt.
Afsluitend beantwoordde Noordervliet nog enkele vragen, waarin haar boek over het afschaffen van de slavernij, 'Pelikan Bay' aan de orde kwam en ze het thema van de avond: verzet, opstand en macht, doortrok naar de actualiteit.
Nelleke Noordervliet was voor de derde keer in Varsseveld, maar vond evenals de vorige keren, door haar prettige verteltrant en fascinerende verhalen een geboeid publiek tegenover zich.

Meer berichten