Marja Lukassen meent dat het vertrouwen in Domus is verdwenen en dat de opvang moet stoppen. Foto: Bert Vinkenborg
Marja Lukassen meent dat het vertrouwen in Domus is verdwenen en dat de opvang moet stoppen. Foto: Bert Vinkenborg

Domus bewoners integreren of ver van de maatschappij plaatsen

DOETINCHEM - In het Gelderlander Nieuwscafé op zondag 7 oktober bij de Gruitpoort is Domus uit Wehl een van de onderwerpen van de talkshow waarover met direct betrokkenen wordt gesproken maar waarover de toehoorders ook vragen kunnen stellen of hun mening geven. Dat dit een beladen onderwerp is, blijkt wel uit de belangstelling. De gehoorzaal is bomvol.

Door Bert Vinkenborg

Marja Lukassen uit Wehl, oud-raadslid en van plan opnieuw terug te keren in de raad, geeft haar mening en kennelijk die van veel andere inwoners van Wehl: de opvang moet verdwijnen. Evalyne van Lokhorst voert het woord namens Domus. Hoewel Marja Lukassen ook van mening is dat de bewoners van Domus niet op straat gezet moeten worden heeft ze ernstige bezwaren tegen de huidige situatie. "De bewoners van de Domus moeten 's avonds om 22.00 uur binnen zijn, maar men houdt zich daar vaak niet aan." Een toehoorder die kennelijk ook uit Wehl komt voegt daar aan toe: "Zij hebben de vrijheid, maar wij moeten voor onze veiligheid binnen blijven." Een andere aanwezige uit het publiek voegt toe dat zijn dochter is aangerand.
De conclusie van Lukassen is dat er van alles moet gebeuren maar dat het dan nog steeds een dubbeltje op zijn kant is. Haar conclusie: "Het vertrouwen is beschaamd. 24 dak- en thuislozen met verslavingsproblemen is gewoon teveel." De repliek van Domus is dat bewoners zo ver mogelijk van de bewoonde wereld zetten ook geen oplossing is en dat dit niet helpt voor hun integratie in de maatschappij.
Dat niet iedereen in Wehl dezelfde mening heeft blijkt wanneer een toehoorder opmerkt dat er kennelijk grote verschillen zijn. Veel mensen hebben nergens last van, ook als ze in de buurt van Domus wonen.
Marja Lukassen is van mening dat van de dagbesteding van de Domus bewoners niet veel terecht komt. In de praktijk doen er maar een paar mee. De tuin wordt bijvoorbeeld door een externe ondernemer onderhouden. Dat kunnen de bewoners volgens haar toch ook zelf doen.
Lukassen laat over haar opvattingen geen twijfel bestaan "We moeten stoppen op een nette manier."
Op 30 oktober krijgen belanghebbenden opnieuw de gelegenheid in een extra beeldvormende raad hun mening te geven.

Meer berichten