Pak An-directeur Johan Godschalk, student Stein Bouwmeister en Willy Hermans, uitgever van het boek Parels van de Achterhoek, één van de Pak An-initiatieven. Foto: Luuk Stam
Pak An-directeur Johan Godschalk, student Stein Bouwmeister en Willy Hermans, uitgever van het boek Parels van de Achterhoek, één van de Pak An-initiatieven. Foto: Luuk Stam

Achterhoekse initiatieven komen samen tijdens Pak An Pakt Uit

HENGELO/LIEVELDE - De stichting Pak An – opgericht door Grolsch en De Feestfabriek – organiseert op zaterdag 26 mei in Lievelde de eerste editie van Pak An Pakt Uit

Door Luuk Stam

De stichting Pak An bestaat twee jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op zaterdag 26 mei organiseert de stichting bij Uitspatting Besselinkschans in Lievelde – grenzend aan het Zwarte Cross-terrein – het evenement Pak An Pakt Uit.

Op dit nieuwbakken evenement komen veel Achterhoekse initiatieven samen die de afgelopen twee jaar met behulp van Pak An tot stand zijn gekomen. De stichting is in 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek met het doel om de Achterhoek samen met iedereen die deze streek een warm hart toedraagt leuker te maken. Met coaching, netwerk, publiciteit of een financiële bijdrage ondersteunt Pak An ideeën die hieraan bijdragen.

In twee jaar tijd kwamen er bij de stichting al 200 ideeën binnen. 90 daarvan zijn gehonoreerd en uitgevoerd met ondersteuning van Pak An. Voorbeelden van uitgevoerde ideeën zijn de lancering van het platenlabel Achterhoek Vinyl, de uitgave van het boek Parels van de Achterhoek en de totstandkoming van het Liefdespad in Ruurlo en een speeltoren in Groenlo.

Tientallen initiatieven zullen zich op 26 mei in Lievelde presenteren. Daarnaast kunnen bezoekers hier genieten van Achterhoekse streekproducten, is er muziek van onder andere De Boetners, Rocco Ostermann (Donnerwetter), Lizzy Ossevoort en Stef Woestenenk, zijn er jonge talentvolle Achterhoekse kunstenaars aanwezig en is er een Achterhoek College Tour.

De volledige organisatie van het evenement is in handen van een groep van zes studenten van verschillende hogescholen in Nederland. In het kader van de minor evenementenorganisatie kregen zij de opdracht om voor een organisatie een evenement op te zetten. De groep studenten stuurde een mail naar De Feestfabriek.

De reactie was enthousiast. "Wij waren al op zoek naar een manier om het tweejarig bestaan van Pak An te vieren", zegt Pak An-directeur Johan Godschalk. "Voor ons was 1 en 1 dus direct 3." Godschalk doopte de club studenten om tot de HANpakkers, waarbij HAN staat voor Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

De studenten komen uit heel het land en waren tot voor kort niet bekend met De Feestfabriek. Op één na. Hengeloër Stein Bouwmeister (23) liep hier in het verleden verschillende stages. Zijn medestudenten waren onder de indruk van de werkwijze in Hengelo. "Ze zaten wel even te kijken van 'wow, wat is dit nou!?'", zegt Bouwmeister. "Je krijgt hier direct veel verantwoordelijkheid. Het is een warm bad. Dat enthousiasme is overweldigend."

Het netwerk van Godschalk en zijn collega's zorgde ervoor dat de studenten snel contacten konden leggen. "We hebben met directeuren bij bedrijven aan tafel gezeten waar we anders nooit waren gekomen", vertelt Bouwmeister. "Nu mochten we iedereen aanspreken, konden we zo aanschuiven en hebben we ook heel veel steun gekregen."

De vele verantwoordelijkheden maakten de studenten alleen nog maar meer enthousiast. Het resultaat is op 26 mei een flink uit de kluiten gewassen evenement met naast de initiatieven een veelheid aan activiteiten. "Het is een beetje uit de hand gelopen", zegt Godschalk. "Eigenlijk is het al een echt festival, maar dat is helemaal prima."

Het evenement heeft volgens de organisatoren de vibe van de Zwarte Cross en Mañana Mañana, maar is wel helemaal gratis te bezoeken. "We hebben ook geen idee hoeveel mensen er komen", zegt Godschalk. "200? 2000? We weten het echt niet." De mensen die er komen zullen na afloop in ieder geval een goed beeld hebben van wat er met Pak An allemaal mogelijk is. Pak An Pakt uit begint op zaterdag 26 mei om 11.00 uur en duurt tot 19.00 uur.


www.pakanpaktuit.nl

Meer berichten