De regen is voorbij, van de Russisch-Nederlandse schilder Alexander Bobkin. Foto: PR
De regen is voorbij, van de Russisch-Nederlandse schilder Alexander Bobkin. Foto: PR

Huntenkunst geniet internationale erkenning

ULFT - De internationale kunstmanifestatie 'Huntenkunst' is dit jaar toe aan de zesentwintigste editie en de organisatie is er opnieuw in geslaagd een zeer gevarieerd en aantrekkelijk aanbod beeldende kunst te presenteren. Kunstenaars komen vanuit de hele wereld naar de 'smeltkroes' van de kunst; de SSP hal in Ulft. Vrijdag 25 mei om 16.00 uur wordt Huntenkunst officieel geopend. Tot en met zondag 27 mei is iedereen van harte welkom.

Door Walter Hobelman

"Wat voor de kunstwereld al jaren een feit is, wordt nu ook door gemeente Oude IJsselstreek erkend. Huntenkunst heeft internationale aantrekkingskracht en allure en past perfect in de ambities in onze regio", meent Harrie Schenning, voorzitter van de stichting Huntenkunst. De Huntenkunst editie van 2018 is een mengeling van moderne kunst in verschillende stijlen en vormen. Beelden, foto's, schilderijen en andere creatie vormen, gemaakt door professionele kunstenaars afkomstig uit verschillende landen zorgen voor een indrukwekkend overzicht van de hedendaagse kunst.
"Onze internationale ballotagecommissie is er weer in geslaagd om nieuw talent te selecteren en uit te nodigen om deel te nemen aan Huntenkunst. Dit jaar is ongeveer de helft van de deelnemers voor het eerst aanwezig", aldus de voorzitter. "Daarmee zorgen we ervoor dat Huntenkunst elk jaar voor iedereen iets nieuws te bieden heeft."
Evenals voorgaande jaren staat er ook nu weer één land extra in de schijnwerpers. Dit jaar is gekozen voor Roemenië. "Acht verschillende kunstenaars uit dat land geven een mooie impressie van de Roemeense eigentijdse kunst. Dankzij een unieke samenwerking met 'Witte Gallery Boekarest', die zeer binnenkort ook een galerie opent in Ulft, kunnen bezoekers kennis maken met de zeer specifieke Roemeense kunst waarin vooral aandacht is voor de gebruikte technieken om kunstwerken te vervaardigen. "De Roemeense ambassadrice, Hare Excellentie Mevrouw Brândusa Ioana Predescu, opent de kunstmanifestatie en biedt ons als organisatie tevens een muzikale ondersteuning aan. Mariana Preda speelt Roemeense muziek op haar panfluit tijdens de opening."
"Huntenkunst wil een platform bieden aan kunstenaars uit de hele wereld. Het evenement biedt zodoende volop gelegenheid tot het leggen van contacten. Daarnaast wil de organisatie de belangstelling van het publiek wekken voor hedendaagse beeldende kunst", aldus Schenning. "We streven naar het aanbieden van diversiteit in zowel stijl als techniek. De aanwezigheid van de kunstenaar geeft de bezoeker gelegenheid met de maker van gedachten te wisselen."
Het internationale karakter van de beurs uit zich in het feit dat vijfentwintig landen zijn vertegenwoordigd. Behalve uit Nederland zijn kunstenaars onder meer afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk, maar ook Japan, Iran, Irak, Letland, Rusland, Brazilië en Argentinië zijn vertegenwoordigd en er is dit jaar voor het eerst een kunstenaar uit Ethiopië. "Dat maakt het voor bezoekers interessant om al die verschillende invloeden te ontdekken die in verband staan met de afkomst van de kunstenaars."
In het 'kunstdorp' dat in de SSP-hal wordt ingericht loopt de toeschouwer steeds weer een nieuwe expositieruimte binnen. De 'kunststraten' leveren een samenleving op die kleur en vorm vooropstelt. "Als bezoeker waan je je letterlijk ergens anders, op een plaats waar verwondering en schoonheid de boventoon voeren en waar men deelgenoot wordt gemaakt van de innerlijke wereld van de medemens."
Schenning en zijn medebestuursleden Egbert Hermsen en Gerard Massop benadrukken dat Huntenkunst wordt gedragen door een grote groep betrokken vrijwilligers. "Zonder hen is dit evenement niet mogelijk en we zijn bijzonder blij dat deze mannen en vrouwen mee willen werken aan een, voor de gemeente én de regio Achterhoek, toonaangevend evenement. Dat mag best worden benadrukt", vinden de bestuursleden.
Huntenkunst is geopend op vrijdag 25 mei van 17.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Entreekaarten kosten 9 euro.. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Er zijn dit jaar ook passe-partouts te koop waarmee de kunstmanifestatie twee of drie dagen te bezoeken is.


www.huntenkunst.org

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten