Het voormalige uitvaartcentrum aan de Loolaan wordt een informatiecentrum. Foto: PR
Het voormalige uitvaartcentrum aan de Loolaan wordt een informatiecentrum. Foto: PR

Voormalig uitvaartcentrum wordt WO-bezoekerscentrum

DOETINCHEM – De aula van het uitvaartcentrum van de algemene begraafplaats aan de Loolaan krijgt een nieuwe functie. Een deel ervan wordt een bezoekerscentrum van de stichting Doetinchem Herdenkt. De onlangs opgerichte stichting gaat het inrichten als informatiecentrum en museum om op die manier de verhalen over de Tweede Wereldoorlog te bewaren en te vertellen.

De stichting Doetinchem Herdenkt krijgt binnenkort de beschikking over een deel van het gebouw dat ooit dienst deed als uitvaartcentrum. De stichting kwam dat vorige week overeen met Buha BV, dat het gebouw namens de gemeente beheert. Het pand bij de ingang van de begraafplaats wordt al geruime tijd niet meer gebruikt als aula.
De stichting die geheel uit vrijwilligers bestaat, wil de ruimten gebruiken om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de verhalen door te geven aan de komende generaties.
Voorzitter Karel Berkhuysen is blij met het toekomstige onderkomen. "Onze stichting bestaat nog maar twee maanden. Gedurende die periode is er echter al veel gebeurd. We hebben onder meer herdenkingen, bijeenkomsten, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Daar kwamen talloze reacties op. Tevens zijn we begonnen met enkele onderzoeken. Dat levert zoveel informatie en materiaal op dat een eigen ruimte zeer welkom is."
De bedoeling is dat het gebouw op bepaalde tijden geopend zal zijn voor publiek. Daarnaast wil de stichting er exposities en lezingen houden en voorlichting geven. "Het feit dat het gebouw deel uitmaakt van de begraafplaats, maakt dat we op een bijzondere manier de verhalen kunnen vertellen. Onder meer over de twaalf geallieerden en de twee Nederlandse militairen die er begraven liggen. Dat is bijvoorbeeld in maart al gebeurd. Toen hebben leerlingen van montessorischool De Pas die door hun school geadopteerde oorlogsgraven onderhouden. Een paar dagen eerder hadden wij op hun school al een presentatie verzorgd over drie graven. Het betreft bemanningsleden van een vliegtuig dat in 1943 is neergestort in de Slangenburg. In het gebouw kunnen we straks meer scholen ontvangen."

Meer aandacht
Daarnaast wil de stichting de overige Doetinchemse oorlogsslachtoffers een plek geven. "Er liggen ook mensen begraven die zijn omgekomen bij de bombardementen", vervolgt Berkhuysen. "Ook zal er aandacht zijn voor de Doetinchemse militairen die bij de Duitse inval omkwamen. Dat geldt eveneens voor de verzetsmensen en de 125 vermoorde Joodse Doetinchemmers. Samen met de gemeente zijn we bezig om een zo volledig mogelijke lijst samen te stellen met alle namen. Die komen uiteindelijk op een plaquette. De afgelopen weken hebben we ook weer gemerkt hoe belangrijk zoiets is voor nabestaanden."
Sigrid Norde van de stichting Faces to Graves onderhoudt nauw contact met de Stichting Doetinchem Herdenkt. Zij is onlangs een onderzoek begonnen naar de negen Canadezen die zijn omgekomen bij de bevrijding van Doetinchem. Zij liggen begraven op het Canadese ereveld in Groesbeek. "Dat doet ik onder meer door familieleden in Canada op te sporen. Daarnaast speur ik in talloze archieven en databanken. "

Anny Steijntjes, die eveneens deel uitmaakt van de stichting, beschikt al over veel informatie. "Met mijn inmiddels overleden echtgenoot Jan heb ik me jarenlang beziggehouden met het verzamelen van gegevens. Daardoor zijn er wereldwijd talloze contacten. De foto's en de informatie die dat hebben opgeleverd, willen we ook een plek geven in het gebouw."
"Maar ook de Duitse kant, mag niet onbelicht blijven", vindt Berkhuysen. "Na de bevrijding van de Doetinchem lagen er op het kerkhof aan de Loolaan 81 Duitse militairen begraven. Zij zijn later herbegraven op de Duitse militaire begraafplaat in IJsselstein. Tussen meer dan 31.000 andere Duitsers. Dat waren ook jonge jongens die brieven naar hun moeders stuurden." Edith van Schooten, beleidsmedewerker Begraven van Buha BV is verheugd over de nieuwe functie van het gebouw. "We zijn tevens overeengekomen dat de stichting op gezette tijden ook aandacht zal besteden aan Doetinchemmers die niet in verband staan met de Tweede Wereldoorlog, maar op een andere manier een rol hebben gespeeld in de historie van de stad." Stichtingsbestuurslid Hans de Hartog, tevens vrijwilliger bij het Stadsmuseum en lid van de Historische Vereniging Deutekom, is ook daar enthousiast over. "Over bijvoorbeeld dominee van Dijk, Cornelis Misset en zijn zoons Kees en Henk valt veel boeiends te vertellen." Het gebouw wordt al op korte termijn door de stichting in gebruik genomen. "Dan kunnen we een begin maken met de inrichting", zegt Arie Kappert, penningmeester van de stichting. "Wanneer de openstelling zal zijn, weten we nog niet."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten