Stadhuis. Foto: Burry van den Brink
Stadhuis. Foto: Burry van den Brink (Foto: Burry van den Brink)

Groene burgemeester zoekt betrokken inwoners voor goede morgen

DOETINCHEM - Help de groene burgemeester in zijn zoektocht naar duurzame energieopwekkingsbronnen in de directe eigen leefomgeving! Die oproep doet de gemeente Doetinchem aan haar inwoners tijdens onder andere de energieateliers.

De groene burgemeester zoekt betrokken inwoners. Samen gaan zij aan de slag met het inzetten van grootschalige duurzame energiebronnen. Met buurtbewoners wordt gekeken naar de meest geschikte locaties, (on)mogelijkheden en vooral kansen. Het betreft een project van zeven weken (28 mei tot 13 juli). Gemeente Doetinchem faciliteert de startbijeenkomst en introduceert enkele specialisten die de bewoners ondersteunen met kennis en informatie. Ook is er een excursie geregeld, waarbij allerlei vormen van energieopwekking van dichtbij worden bekeken.
De gezamenlijke zoektocht resulteert uiteindelijk in een kansenkaart. Bewoners geven de gemeente richtlijnen voor inpassing en doen voorstellen voor een eerlijke verdeling tussen lusten en lasten.

Energieateliers
Op dit moment worden op allerlei plekken in Doetinchem energieateliers georganiseerd. Steeds op andere locaties. Dicht in de buurt. Tijdens deze avonden spreken inwoners met buurtgenoten over duurzame energieopwekkingsmogelijkheden in de eigen leefomgeving. Dit gebeurt heel concreet met behulp van een spel, de WE Energy Game. Dit spel, ontwikkeld door De Hanzehogeschool Groningen, maakt heel inzichtelijk welke duurzame energiebronnen op welke locatie kunnen worden ingezet en welke consequenties keuzes hebben. Zo wordt het iets concreets en wordt men gedwongen verder te kijken dan het eigen belang. De eerste ateliers hebben plaatsgevonden en waren goed bezocht. Er volgen nog vier energieateliers. Op 8 mei, bij De Pol in Gaanderen; 9 mei in Partycentrum Olde Beth in Wehl; 14 mei bij Zalencentrum De Kruisberg in Doetinchem en op 15 mei in Het Koetshuis de Slangenburg in Doetinchem.

Aanmelden voor een energieatelier of als deelnemer aan het project kan via goedemorgen@doetinchem.nl.

Meer berichten