In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 28 februari

Burgemeester, Doetinchem heeft een lange historie. In het jaar 838 de eerste vermelding en in 1236 werden de stadsrechten verleend. Ter vergelijking: Amsterdam heeft pas stadsrechten gekregen rond 1300. Ons grootste plein en tal van straten dragen de namen van bekende figuren, burgemeesters en wethouders. Nergens wordt vermeld wat hun functie was en in welke tijd. Wie zou er nu nog weten wie burgemeester Simons was naar wie het Simonsplein is vernoemd. Zou het voor het historisch besef van de inwoners maar ook voor bezoekers niet goed zijn als dit verzuim goed wordt gemaakt?

"Ik ben het hier helemaal mee eens. Je noemt niet voor niets een straat of een plein naar iemand. Dat doe je vanwege een bijzondere rol die iemand heeft gespeeld, of een bijzondere gebeurtenis. Afhankelijk van de betekenis van die persoon of gebeurtenis, weten mensen nog wel een tijdje naar wie of wat die straatnaam dan verwijst, maar op een gegeven moment is slijt dat collectieve geheugen. Dan is het wel handig als er een korte toelichting bij staat."

"Bij ons is het nu wel heel minimaal. Voor zover ik dat heb kunnen nagaan is hier in het verleden op bezuinigd. Straatnaamborden kosten natuurlijk geld. We zouden stap voor stap een inhaalslag kunnen maken. Dat moet financieel te verhapstukken zijn. Ik breng dit thema na de verkiezingen in het college."

Op een steenworp afstand van het gemeentehuis hebben we de Tenkinkstraat. Eerst was hij burgemeester van Ambt Doetinchem. Hij werd herbenoemd als burgemeester van Doetinchem toen beide gemeenten samen werden gevoegd in 1920. Zo zijn er veel meer te noemen die een belangrijke rol in de geschiedenis van de gemeente hebben gespeeld. Voordat ze uit het collectieve geheugen zijn verdwenen kunnen we er nu nog wat aan doen.
"Mede door de schade ten gevolge van de oorlog is Doetinchem al arm aan historisch uiterlijk. Wij kunnen daar inderdaad wat aan doen. Het vermelden van functie en de diensttijd van de naamgever kan ertoe bijdragen dat we dat een beetje goedmaken. In mijn vorige gemeente Ommen waar ik waarnemend burgemeester was kon je ook niet zo heel veel zien van de historie van het stadje. Toch was Ommen in de Middeleeuwen een Hanzestad. Daar probeert men dat wel in herinnering te houden. In Doetinchem zou dat ook mogelijk moeten zijn. Wellicht met hulp van de verenigingen die actief zijn op het gebied van de historie van de stad en de dorpen in de gemeente."

Meer berichten