Wethouder Ingrid Lambregts met de tekening van Iseldoks II. Foto: Bert Vinkenborg
Wethouder Ingrid Lambregts met de tekening van Iseldoks II. Foto: Bert Vinkenborg

Huizenmarkt Doetinchem wordt krapper

DOETINCHEM - De huizenmarkt in Doetinchem is krap en de prijzen zijn dientengevolge vast. De prijzen bevinden zich weer op het niveau van 2008 vóór de economische crisis. In Doetinchem worden nog woningen gebouwd om in de vraag te voorzien. Van het contingent van 1375 nieuw te bouwen woningen tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2025 zijn er nog zo'n 875 over die nog gebouwd kunnen worden. Ingrid Lambregts, wethouder met onder meer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in haar portefeuille legt uit wat deze ontwikkelingen voor Doetinchem volgens haar betekenen.

Door Bert Vinkenborg

Bij haar aantreden in 2014 zat Doetinchem met een aantal huizenbouw-projecten waarvan de kavels onverkoopbaar leken. Ingrid Lambregts: "Toen ik hier binnenkwam had ik echt wel zorgen. Over met name Iseldoks en Vijverberg-Zuid. Een van onze partners in het project Iseldoks stapte eruit en wij hadden de keuze om of de stekker uit fase 2 te trekken of door te gaan. Nu ben ik blij dat we toen doorgezet hebben." Het aantal onverkochte bouwkavels neemt volgens de wethouder op dit moment in een snel tempo af.
Het contingent nog te bouwen woningen tot 2025 is nog niet leeg maar het is te voorzien dat het ruim voor de einddatum uitgeput zal zijn. Het contingent maakt deel uit van regionale afspraken. Lambregts: "Het is goed dat we nu nog woningen in Doetinchem bouwen om in de vraag te voorzien. De regionale afspraken zijn niet in beton gegoten. We volgen de ontwikkelingen zorgvuldig." Volgens de wethouder bestaat de grootste behoefte uit rijtjeswoningen en appartementen (met lift). Woningen voor instappers en doorstromers met een passende prijs vanaf 200.000 euro zijn het meest in trek.
Landelijk zijn er grote verschillen tussen de prijzen per vierkante meter voor koopwoningen. In Delfzijl worden de laagste prijzen betaald, in Bloemendaal de hoogste. Het gaat dan om een verhouding van bijna één staat tot vier! Gemiddelden zeggen niet alles maar het is een vaststaand feit dat de verschillen tussen de goedkopere en duurdere gemeenten nog verder toenemen. Doetinchem bevindt zich niet bij de goedkoopste gemeenten en mag gerekend worden bij de groep middelgrote en grote gemeenten. Huizen in de gemeente worden vooral gekocht door inwoners, maar Doetinchem oefent ook aantrekkingskracht uit op nieuwkomers waarvan een niet onaanzienlijk deel uit de regio komt. In het algemeen vindt men het aantrekkelijk om in Doetinchem te wonen met aantrekkelijke stedelijke voorzieningen dichtbij. Ook voor forensen die bereid zijn dagelijks grotere afstanden te pendelen tussen werk en woonplaats is Doetinchem door de relatief lage woningprijzen interessant. In Nederland gaat het om zes op de tien werknemers die de tijd die ze in de auto of het openbare vervoer doorbrengen voor lief nemen. Een minpunt is nog steeds de infrastructuur waar nog wel het een en ander aan te verbeteren valt. Recent zijn er echter berichten dat de capaciteit van de spoorverbinding Doetinchem–Arnhem uitgebreid wordt.
Een stimulans voor de woningmarkt is de nog steeds lage hypotheekrente. Experts menen echter dat de hypotheekrente het dieptepunt voorbij is, maar ook dat de woningprijzen zullen doorstijgen omdat het aanbod nog steeds achterblijft bij de vraag. In Doetinchem ligt de krapte op het niveau van 2006, dus ruim voor de economische crisis. Lambregts: "Een leegstand van 2 procent is gezond en daar zitten we nu op. Intussen trekt de huizenmarkt enorm aan. Iseldoks, Wijnbergen en Saronix zijn daar voorbeelden van."
Het Nederlandse hypotheeksysteem is uniek in Europa en een stimulans voor het eigenwoningbezit. Het eigen geld dat een toekomstige huizenbezitter moet meenemen en de maximale looptijd van een hypotheek staan echter ter discussie.
Is er sprake van een nieuwe marktsituatie en is daar nieuw beleid voor nodig? Lambregts: "We hebben in 2014 toen het er slecht uitzag besloten om een aantal, toen moeilijke, projecten door te laten gaan. Ik ben nu blij dat we dat toen hebben gedaan. Zoals het er nu uitziet hebben we de wind nog mee en dat is goed voor Doetinchem."

Meer berichten