Wandelen in de groep voor mensen met een chronische aandoening. Foto: Luuk Stam
Wandelen in de groep voor mensen met een chronische aandoening. Foto: Luuk Stam

'Hoe meer ik beweeg, hoe fijner'

Argo en Sportservice starten speciale wandelgroep

Door Luuk Stam

DOETINCHEM – Op de atletiekbaan van atletiekvereniging Argo in Doetinchem vindt sinds kort elke maandagochtend een bijzondere training plaats. Deze is speciaal bedoeld voor mensen met chronische ziekten als COPD, reuma of hart- en vaatziekten. De atletiekvereniging heeft de wandelgroep opgezet met steun van Sportservice Doetinchem.

Onder begeleiding van trainster Els ter Laak gaat de groep die nu bestaat uit zo'n tien mensen wekelijks een uur lang aan de slag. Iedereen kan hierbij op zijn of haar eigen tempo wandelen op de 400-meterbaan. Tussen het wandelen door doen de deelnemers spierversterkende oefeningen. Ook zijn er een warming-up en een cooling down.
"Heerlijk!", vindt Riet Brugman (69) uit Doetinchem. Ze heeft fybromyalgie en schouderklachten. "Ik moet bewegen", vertelt ze. "Anders gaat het niet goed. Hier krijg je goede begeleiding. En door die oefeningen gebruik je ook spieren die je anders niet veel gebruikt." Het sporten bevalt Brugman goed. "Hoe meer ik beweeg, hoe fijner ik het vindt."
Sportservice Doetinchem hoopt de komende tijd ook bij andere verenigingen in en rondom Doetinchem activiteiten voor chronisch zieken op te kunnen zetten. "Voor deze doelgroep is er nu nog te weinig aanbod", vertelt Martine Steijvers. "Dat terwijl wij deze mensen wel heel veel tegenkomen. En bewegen is voor iedereen belangrijk."
Daarbij denkt Sportservice Doetinchem aan meer dan alleen wandelen. "Niet elke sport is voor deze doelgroep geschikt, maar we gaan graag ook met andere verenigingen kijken welke activiteiten er mogelijk zijn", geeft Steijvers aan. "Het kan ook om meerdere activiteiten per vereniging gaan."
Het doel is om activiteiten aan te kunnen bieden waar chronisch zieken structureel gebruik van kunnen maken. Zo is het ook de bedoeling dat de wandelaars elke maandagochtend op de atletiekbaan van Argo te vinden zullen zijn. "We willen hier echt mee doorgaan", aldus Steijvers. "We hopen dat dit een groep wordt die gaat groeien en die kan blijven bestaan."


Meer berichten