Dizraeli. Foto: Fabrice Bourgelle
Dizraeli. Foto: Fabrice Bourgelle

Rap en folk in Nieuwe Dijkhuis

Britse artiest Dizraeli maakt Nederlands debuut in Doetinchem

DOETINCHEM – Een wonderlijke mix van rap, folk, hiphop en spokenword. Dat is Dizraeli uit Bristol, Groot Brittanië. Hij speelde al op grote festivals als Glastonbury en Greenbelt, maar zaterdag 20 januari maakt hij zijn debuut in Nederland, op de planken van Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem.

Rowan Alexander Rawday oftewel Dizraeli is al een gevestigde naam in Groot Brittannië. Hij won de BBC Radio 4 Poetry Slam, trad op in de Royal Festival Hall en tal van grote festivals. Maar in Nederland is de rapper en singer-songwriter nog een grote onbekende. Nog wel, want als het aan de vrijwilligers van Het Nieuwe Dijkhuis ligt, wordt Dizraeli naast Groot Brittannië ook groot in Nederland. Hij reisde de hele wereld over om te zoeken naar de roots van muziek. En door al die culturen wordt hij geïnspireerd tijdens het schrijven van prachtige liedjes, raps, gedichten en verhalen. Soms klein, alleen met stem en gitaar, dan weer met vette beats.
Dizraeli krijgt zaterdag 20 januari een supportact van jewelste: de Doetinchemse stemkunstenaar B-Art Voogt, de beste beatboxer van Nederland en misschien wel van Europa. B-Art legt ritmes en maakt sounds zoals je die nog nooit uit iemand z'n strot hebt horen en zien komen. Kan dit? Ja het kan.
Programmeur Gerco Mons van Het Nieuwe Dijkhuis is laaiend enthousiast over de komst van Dizraeli naar Doetinchem. "Ik heb hem voor het eerst zien optreden tijdens Greenbelt. Die gozer kan fantastisch spelen op zijn akoestische gitaar en rapt en zingt daar rake teksten overheen. Ik vond het zo'n wonderlijke en gave combinatie. Ik heb direct wat cd's aangeschaft. Eigenlijk ben ik er best een beetje trots op dat hij bij ons komt spelen. Probleem alleen is: niemand kent hem nog", grinnikt Mons.
De Britse artiest staat in zijn eigen land bekend om zijn sociale hart. Dizraeli gaf onder andere muziek- en taalworkshops in de vluchtelingenkampen bij Calais en Duinkerken. "Dat sociale vind je terug in zijn teksten. Dat vind ik tof. Hij denkt niet in grenzen, maar in mogelijkheden. Dat hoor je ook terug in zijn muziek. Hij heeft verschillende reizen naar Afrika gemaakt en die muziek neemt hij mee."

Tickets kosten 12,50 euro via www.hetnieuwedijkhuis.nl en 15 euro aan de deur.
Het concert begint zaterdag 20 januari om 20.00 uur, de deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend.
Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd aan de Burg. Van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten