In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 20 december

Burgemeester, dit is ons veertiende en laatste gesprek in 2017 en dus het ogenblik bij uitstek om terug te kijken naar de hoogtepunten in het afgelopen jaar. Alleen uw jaar als burgemeester van Doetinchem begon eigenlijk pas op 18 mei bij uw installatie.

Nou nee, mijn jaar begon al met een hoogtepunt medio maart. Ik was op de terugweg van een gemeenteraadszitting in Ommen naar mijn huis in Haren toen ik het telefoontje kreeg met de mededeling dat ik burgemeester van Doetinchem zou worden. Ik vergeet dat niet makkelijk. Het was ter hoogte van Hoogeveen bij een McDonaldsrestaurant. Daar ben ik toen een hele tijd blijven staan om iedereen vanuit de auto te bellen met het nieuws van mijn toekomstige baan in Doetinchem.

En wat gebeurde er nadat u geïnstalleerd was?

Het tweede – vooral sportieve - hoogtepunt was de WEURO 2017, Het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal met wedstrijden in het stadion De Vijverberg. Fantastisch om mee te maken en vooral ook omdat de dames daar de kwartfinale bereikten. Behalve in het stadion was de atmosfeer in de stad en aan de IJssel bij het grote scherm waar iedereen de wedstrijden kon volgen geweldig.

Waren er nog andere hoogtepunten?

Ja, een van de hoogtepunten was de spontane herdenkingsdienst na het overlijden van Joop Sars. Zijn overlijden was natuurlijk een treurige aanleiding, maar het was fantastisch dat daarna zoiets tot stand gebracht kon worden. Dat zegt trouwens ook iets over de persoon die Joop Sars was en zijn rol binnen de Doetinchemse samenleving.

En ik begon natuurlijk in het late voorjaar en direct daarna was er in de zomermaanden een aaneenschakeling van activiteiten en gevarieerde evenementen in de stad. Voor mij was dat een mooie gelegenheid de stad en de inwoners te leren kennen. Ik heb kunnen vaststellen dat Doetinchem, dat als stad met grofweg 45.000 inwoners natuurlijk geen echt grote stad is, mede hierdoor toch een grootstedelijke uitstraling heeft. Er gebeurt hier veel. Nu hebben we bijvoorbeeld weer de ijsbaan op het Simonsplein. Doetinchem is de vijfde gemeente waar ik politiek actief ben en die ijsbaan kon nergens maar hier wel.

Een ander voorbeeld is de opening van nieuwe winkels, waaronder ook grote, in de binnenstad. Dat is een teken van vitaliteit van de stad.

Amphion was in 2017 voor de tweede keer het beste theater van Nederland en is opnieuw genomineerd voor die titel in 2018.

Laten we ook het Slingeland ziekenhuis niet vergeten. Het is derde geworden in de strijd om de NIAZ Jaarprijs 2017.

De Graafschap is volgens mij de enige club in het betaald voetbal die geen financiële steun van de gemeente krijgt. Toch presteren ze niet slecht en zit er een aanzienlijk aantal supporters op de tribunes wanneer ze thuis spelen. Tot nu toe heb ik maar een thuiswedstrijd gemist.

Als we het over sport hebben denk ik natuurlijk ook aan volleybal. Op 20 december speelt de club thuis in de topsporthal Achterhoek tegen Levski Sofia om de titel in Europacup 3. Als ze die winnen spelen ze na de winterstop nog om alle Europese prijzen.

Welke hoogtepunten waren er in de kerkdorpen Gaanderen, Wehl en Nieuw-Wehl?

Die scoren hoog met hun jaarlijks terugkerende festiviteiten waar bijna het hele dorp aan mee doet. Ik denk dan aan carnaval, schuttersfeesten en kermis maar er is nog veel meer te doen. Voor de sociale binding is dat geweldig.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten