Wethouder Ingrid Lambregts plantte met zes kids van Gaanderwijs een amberboom in de tuin voor de school. Foto: Josée Gruwel
Wethouder Ingrid Lambregts plantte met zes kids van Gaanderwijs een amberboom in de tuin voor de school. Foto: Josée Gruwel

'Kinderen waarde en plezier van groen bijbrengen'

GAANDEREN – Het nieuwe gebouw van basisschool Gaanderwijs en VVG'25 aan de Pelgrimstraat krijgt steeds meer uitstraling. Vrijdag werd in samenwerking met zo'n honderd kinderen van groep zes, zeven en acht om het gebouw groen aangeplant, waaronder zo'n 25 bomen. Delaiza, Wout, Jet, Sjoerd, Demi en Cato hielpen wethouder Ingrid Lambregts een handje om namens de gemeente een boom te planten.

Door Josée Gruwel

"Ik ben de wethouder van het groen", vertelde wethouder Lambregts aan de kinderen die vroeg in de morgen in hun eigen openluchttheater zaten. "Als je op school zit, wil je ook gewoon naar buiten. Wij vinden het belangrijk dat er daar dan zoveel mogelijk groen is. Daarom is het vandaag bomendag. Jullie gaan helpen, want wij, van de gemeente, vinden dat iedereen als kind een boom of struik moet planten."
Na de oproep om goed voor al het groen bij de school te zorgen, plantte de wethouder met de zes kids een boom. Lambregts: "Dit is een uitgelezen kans om kinderen de waarde en het plezier van groen bij te brengen."
"De gemeenteboom is een liquidambar, dat is een amberboom," volgens Heidi Gronert van het hoveniersbedrijf. "Een boom met prachtige herfstkleuren die mooi past bij het gebouw. Daarnaast worden er vandaag bomen geplant die walnoten, kastanjes en fruit geven. Met heesters, vaste planten en wilde bloemen wordt het een doetuin voor kinderen, een tuin waarin geleefd kan worden."
Benno Stokman, vanuit de gemeente betrokken bij de inrichting: "De tuin wordt in harmonie met het gebouw en de omgeving ruim aangelegd."
Na de openingsceremonie verspreidden de kinderen zich over het terrein. Na instructie werd er rondom het gebouw in groepjes driftig gespit en geplant. Even wat anders dan een reken- of taalles, volgens een tuinman in spé. "Hoewel? Rekenen komt er wel bij te pas, want er moeten natuurlijk wel afstanden geschat worden."
Schooldirecteur Jac Linders liep trots als een pauw rond. Enthousiast vertelde hij over de tuin die samen met de glooiing van de natuurlijke omgeving speelsheid geeft aan het vierkante gebouw en aan de elf omringende pleintjes. "Die pleintjes zijn uniek, want ze zijn gecompartimenteerd. Er is een pleintje om te voetballen, te kingen, te schommelen bijvoorbeeld. Er is ook een zandbak, een verkeersplein, een fruit- en kweekplein." Lyrisch is hij ook over het pad door het bos achter de school: "Dat wordt vast het Gaanderwijs wandelpad. Van de zomer gaan we daar met de kinderen wandelen als we hard gewerkt hebben."
Mogelijkheden te over om rondom de school de natuur te beleven en om het onderwijs te laten inspireren door de natuur.
Bedrijven, instellingen en particulieren uit Gaanderen zagen het belang voor de jeugd hiervan in en droegen bij aan de aanplant. De laatste maanden zijn zo'n 35.000 euro bijeen gebracht. Daarvan werd door de 280 kinderen van de school zo'n 6.000 euro verzameld door middel van een sponsoractie.
 

reageer als eerste
Meer berichten