Truus Krijnen (97) zat tien jaar in de gemeenteraad van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg
Truus Krijnen (97) zat tien jaar in de gemeenteraad van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

Oud-raadslid Truus Krijnen blikt ruim zestig jaar terug

DOETINCHEM - Een gesprek met Truus Krijnen (97) is als het bladeren in een geschiedenisboek van de Doetinchemse politiek. Van 1954 tot 1964 zat ze voor de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad en maakte in die periode een burgemeester en wethouders mee die we vandaag alleen nog kennen van naar hen vernoemde straten.

Door Bert Vinkenborg

Achter haar laptop aan de eettafel vertelt Truus wat ze in haar lange leven op het gebied van, vooral de gemeentelijke, politiek heeft meegemaakt. Hoe kwam een jonge vrouw van 34 jaar in 1954 in de raad? "Ik werd gevraagd door lijstaanvoerder en wethouder Cor van der Grijn voor een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Volgens mij was hij wel een beetje trots op mij omdat ik een diploma HBS-B had. Ik meen mij te herinneren dat de raad toen uit zeventien leden bestond. De PvdA had toen wel zes zetels." De eerste burgemeester met wie Truus als raadslid te maken had was Boddens Hosang, volgens haar een schoolvoorbeeld van een burgemeester die iedereen gelijk behandelde. "Ook een arbeider die bij hem kwam kreeg een sigaar aangeboden."
Truus Krijnen kreeg vijf kinderen waarvan er twee tijdens haar raadsperiode werden geboren. Dat was passen en meten om het drukke gezins- en raadsleven met elkaar te combineren. Als ze stukken ging lezen in het gemeentehuis nam ze soms een van haar jongste kinderen mee. Behalve de raadszittingen liep ze alle politieke bijeenkomsten van de PvdA af. Over haar tien jaar in de raad zegt ze: "Ik heb er veel geleerd. Toen ik er net inkwam kreeg ik les van het hoofd financiën van de gemeente om mij te laten uitleggen hoe de begroting in elkaar zat." Een portefeuilleverdeling binnen fracties bestond nog niet. "Tijdens een fractievergadering met Cor van der Grijn spraken we met elkaar af wie wat zou gaan zeggen in de raad."
Na haar raadlidmaatschap werd Truus vrijwilliger bij de vrouwen op het woonwagenkamp, eerst aan de Rozengaardseweg en later aan de Klootsemastraat bij de Kruisberg. Dat was een heel leuke tijd waarbij ze contacten kreeg met mensen in een verder tamelijk gesloten gemeenschap.
Wat vindt ze van de huidige raad? "Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 stond ik nog op de kandidatenlijst van GroenLinks en volgde ook vergaderingen. Tegenwoordig doe ik dat vooral in de krant. Ik ben geabonneerd op de Gelderlander voor het regionale nieuws en het Parool voor het landelijke. In mijn tijd had je alleen partijen in de raad die ook landelijk actief waren. Het CDA bestond nog niet en we hadden de KVP, de AR en het CHU die later samengegaan zijn. Het CHU zat vaak op de wip. Je kon met hen soms links- en soms rechtsaf. De splinters en lokale partijen kenden we toen gelukkig niet. Nu blijft een raadslid dat bij een fractie wegloopt vaak zitten. Ik vind dat wanneer iemand eruit stapt dat hij of zij de zetel beschikbaar moet stellen."

'Kijk naar praktische oplossingen en minder naar regels'

Wat zijn opvallende verschillen met vroeger? "Volgens mij ging het er vroeger vriendelijker aan toe dan nu. Er werd meer gelachen. De problemen waren toen anders en ik denk minder groot."
Truus Krijnen begon bij de PvdA en belandde uiteindelijk bij GroenLinks. Waarom? "GroenLinks bestond nog niet in mijn raadstijd. Na mijn periode als raadslid ben ik overgestapt naar de PPR, de Politieke Partij Radikalen, dat was een leuke rebelse club waar ik mij thuis voelde. Later ging de PPR op in GroenLinks en ging ik mee. Wat ik miste bij de PvdA en terugvond bij de PPR en later bij GroenLinks was het milieubeleid." Krijnen vindt het jammer dat tegenwoordig zoveel mensen geen interesse meer in de politiek hebben. Ze groeide zelf op in een gezin met zeven kinderen in Zutphen en zat daar eerst op een christelijke lagere school, later op de openbare. Politiek was een zaak waar haar vader niet mee te koop liep. "Tot aan de oorlog wist ik niet waar mijn vader op stemde." Haar huidige politieke engagement is meer op afstand dan vroeger. Soms gaat ze nog naar een vergadering van GroenLinks. Haar advies aan de huidige raadsleden: "Kijk naar praktische oplossingen en minder naar regels." Als voorbeeld noemt ze de invalidenkaart voor het parkeren van haar auto die ze nog steeds zelf bestuurt. Na een heupfractuur opgelopen tijdens vakantie in Italië en na keuring door een arts duurde het welgeteld zes weken voordat die kaart klaarlag.

reageer als eerste
Meer berichten