De vrijwilligersmarkt is volgens Saskia Dolleman (links), Erna Lueb en Houkelien Maatman, ook dit jaar weer een feestje van ontmoeting. Foto: Josée Gruwel
De vrijwilligersmarkt is volgens Saskia Dolleman (links), Erna Lueb en Houkelien Maatman, ook dit jaar weer een feestje van ontmoeting. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

Vrijwilligersmarkt met voor het eerst een Buddyplein

DOETINCHEM – Wie graag informatie wil over vrijwilligerswerk in de gemeente Doetinchem, kan op zaterdagmiddag 21 september terecht in Amphion bij de vijftiende editie van de vrijwilligersmarkt. Deze markt wordt door Vrijwilligerscentrale (VWC) Doetinchem van 13.30 tot 16.00 uur gehouden.

Door Josée Gruwel

VWC-medewerkster Erna Lueb: "Het aanbod is weer groot en divers. Nieuw dit jaar is het Buddyplein, Buurtbemiddeling vraagt aandacht voor de campagne #hallo buren, en Contact op Wielen staat buiten om vrijwilligers te werven. Belangstellenden kunnen ter plekke sfeer proeven, ontdekken welk vrijwilligerswerk bij hen past en ervaren of er een klik is."

"De vrijwilligersmarkt biedt bij uitstek de gelegenheid om net die leuke uitdaging te vinden waar iemand naar op zoek is. Dat geldt voor jong en oud", vertelt VWC-medewerkster Saskia Dolleman.
Op de markt staan meer dan dertig organisaties, zoals Sensire, Sravana, VVV, Kunstuitleen en Stadsmuseum, Voedselbank Doetinchem, Elver, Inloophuis Oude IJssel, Markenheem, Humanitas, Vluchtelingenwerk Oost Nederland, Doe Jazz'81,VIT Mantelzorg, Armoedenood, Estinea en Senioren Vereniging Doetinchem.
Nieuw dit jaar zijn Iriszorg Achterhoek Wonen, jongerencentrum Homespot, Stichting Naaste, die nazorg biedt aan (ex-)gedetineerden bij terugkeer in de maatschappij, en Ruimte voor Anderszijn.
"Al met al een mooie mix van organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers in de zorg, cultuur, natuur en in het vervoer."

Nieuw
Wie een maatje wil worden of een maatje zoekt, kan terecht op het speciaal hiervoor ingerichte Buddyplein. Dolleman: "Er kunnen allerlei maatjes worden gezocht: eenmalig of structureel, voor een oudere of een jongere, om een activiteit binnens- of buitenshuis te ondernemen. Een maatje kan net dat beetje extra's geven dat het leven van de ander gemakkelijker maakt, waardoor iemands isolement bijvoorbeeld doorbroken wordt. Het kan zelfs zo zijn dat twee mensen die een maatje zoeken elkaars maatje worden."
Nieuw is ook de maatjesscan. Deze kunnen belangstellenden op het Buddyplein invullen om uit te vinden welke organisatie het best bij hen past als het gaat om maatje worden.
Ook nieuw is de aandacht voor de start van de campagne #halloburen, op Burendag 28 september. Houkelien Maatman, coördinator Buurtbemiddeling: "We staan als Buurtbemiddeling elk jaar op de vrijwilligersmarkt, dit jaar zetten we in op buurt betrokkenheid. De vraag is: hoe goed kennen we elkaar nog als buur. En wat doen we om elkaar positief te benaderen. Soms kan een klein gebaar, zoals groeten of een praatje maken, al blij maken. Tijdens de vrijwilligersmarkt attenderen we de bezoekers en organisaties op de 'Beste Buur-verkiezing', waarbij mensen een goede buur kunnen nomineren.
Contact op Wielen, dat in Doetinchem en Wehl aanvullend vervoer van deur tot deur regelt, is onlangs actief gestart. Dolleman: "Inmiddels zijn er twee electrokarren. Voor de besturing ervan worden nog vrijwilligers gezocht."

Talentenscan
Voor wie graag vrijwilliger wil worden en geen idee heeft welk werk er goed bij hem of haar past, is er de digitale talentenscan. Intuïtief invullen duurt nog geen minuut. Aan de hand van de antwoorden komt er een menstype uit, met voorbeelden van vrijwilligerswerk dat erbij past.

Ook is er de digitale zorgscan. "Door deze scan krijg je specifiek in beeld waar je als vrijwilliger in de zorg geschikt voor bent en welke organisatie daarbij past. De scans liggen bij de ingang. Voor wie twijfelt zijn ze een aanrader. Voor wie moeite heeft met digitaal invullen van de scans, is er een papieren versie."

Laagdrempelig
De vrijwilligersmarkt is gratis en laagdrempelig. Mensen kunnen gewoon binnenlopen, langs de kramen gaan, een praatje maken en vragen stellen. Lueb: "Wie geïnteresseerd is kan meteen een afspraak maken met een organisatie of thuis alles nog eens laten bezinken en zich daarna opgeven als vrijwilliger." Dolleman: "Het gaat bij de keuze om de eigen interesse, het persoonlijk contact, de klik en het wow-effect. Wie naderhand twijfelt en vragen heeft, kan altijd even gebruik maken van ons inloopspreekuur, iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur aan de Terborgseweg 21 (Bergzicht) of iedere tweede maandag van de maand van 9.00 tot 11.00 uur in wijkcentrum De Daele (wijk Overstegen) in Doetinchem.
Meer info over vrijwilligerswerk: www.vrijwilligerscentraledoetinchem.nl.
 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten