Het projectmatige symfonieorkest bestaat uit conservatoriumstudenten, recent afgestuurde professionele musici en top-amateurs Foto: Rene Knoop
Het projectmatige symfonieorkest bestaat uit conservatoriumstudenten, recent afgestuurde professionele musici en top-amateurs Foto: Rene Knoop (Foto: c.r.knoop, Rene Knoop)

Symfonie Project begint aan nieuwe concertreeks

DOETINCHEM - Deze week begint weer de jaarlijkse concertreeks van het Nederlands Symfonie Project. Dit projectmatige symfonieorkest bestaat uit conservatoriumstudenten, recent afgestuurde professionele musici en top-amateurs en heeft als doel jonge, getalenteerde musici ervaring op te laten doen met het spelen van grote werken uit het symfonische repertoire.

Daarnaast bevordert het Nederlands Symfonie Project artistieke kruisbestuiving door telkens de samenwerking te zoeken met andere kunstvormen. De artistieke leiding van het geheel is in handen van dirigent Pim Cuijpers.

Programma
Het Nederlands Symfonie Project presenteert deze zomer een tot de verbeelding sprekend programma. Het openingswerk is Prélude à l'après-midi d'un Faune van Claude Debussy. Dit impressionistische werk, naar het gelijknamige gedicht door Stéphane Mallarmé, verhaalt over een faun, die op een zwoele ochtend wakker wordt en dagdroomt over sensuele nimfen. Het concert vervolgt met de Cinderella Suite no. 1 van Sergej Prokofjev. Hierin is het betoverende sprookje Assepoester te horen, met het bal, het glazen muiltje en de klok die middernacht slaat. Tijdens de uitvoering van deze suite zal zandkunstenaar Gert van der Vijver dit verhaal met zandschilderingen nog een extra dimensie geven.
Na de pauze speelt het orkest Richard Strauss' magistrale Don Quichote. In dit werk over de gelijknamige Spaanse edelman die ten strijde trok tegen schapen en windmolens, de hoofdpersoon uit het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes, wordt de solopartij gespeeld door celliste Eline Hensels, winnaar van het Nationaal Celloconcours 2018.
Met dit programma nemen de musici van het Nederlands Symfonie Project de luisteraar mee naar een andere werkelijkheid: één waarin fantasie, illusies, het bovennatuurlijke en bedriegende schijn hand in hand gaan. De concerten zijn op donderdag 22 augustus (19.30 uur in Schouwburg Amphion, Doetinchem (geen kaartverkoop, gratis toegang); vrijdag 23 augustus (20.00 uur) in Musis Sacrum, Arnhem; op zaterdag 24 augustus (20.15 uur) in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam; op woensdag 28 augustus (20.00 uur) in de Hanzehof, Zutphen (niet het volledige programma) en tenslotte op zaterdag 14 september (20.30 uur) bij Klassiek op het Amstelveld, Amsterdam (niet het volledige programma).

Informatie
Nadere informatie over het Nederlands Symfonie Project en de concerten in de komende zomer is te vinden op de website van het orkest. Voor verdere informatie en het bestellen van kaarten zie de websites van de betreffende concertzalen.

www.nederlandssymfonieproject.nl
www.amphion.nl/programma/
www.musisenstadstheater.nl/programma/
www.muziekgebouw.nl/agenda
www.hanzehof.nl/agenda
www.klassiekophetamstelveld.nl

Meer berichten