Nieuwe amfibieënpoel voor het Wehlse bos

WEHL - Er wordt deze weken hard gewerkt aan de aanleg van een amfibieënpoel in het Wehlse bos. Er zijn al meer kikkerpoelen in het prachtige bosgebied tussen Wehl en Didam/Nieuw-Dijk en onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied diverse soorten voorkomen. De kamsalamander, de grootste watersalamander (tot zo'n 20 centimeter) is er een van. Deze doelsoort voor de nieuwe poel staat met de aantekening 'kwetsbaar' op de rode lijst.

Door Henk Klein Holte

Er bestond al eerder een plan voor de aanleg van de poel. Nu, jaren later, maken enkele mensen van de stichting Vrienden van het Wehlse Bos op dezelfde plek er werk van. In het Wehlse bos, op Landgoed Het Jagershuis, in de hoek van een prachtig met bomen omzoomd weiland. "Het is een heel geschikte plek voor een poel", vertelt Arnold Kremer, een van de vrijwilligers van Vrienden van het Wehlse Bos. "We hebben al houtopslag verwijderd in voorbereiding op het graafwerk. Bij de voorbereidende werkzaamheden hebben we spontane hulp gekregen van een buurman, wonende bij het bos, met zijn Manitou-hoogwerker. Hij heeft ons geholpen heeft bij het opsnoeien van bomen rondom de poel. En ook kregen we hulp van een andere inwoner van Wehl die met trekker en versnipperaar heeft geholpen met het versnipperen van de takken en van de op de plek van de poel aanwezige houtopslag."

Kremer vertelt het om aan te geven hoe het project wordt gedragen, ook door de rentmeester en de eigenaar van de grond. "We hebben grondboringen laten doen en op woensdag (vorige week, red.) is met de graafwerkzaamheden begonnen. Het diepste deel wordt 1,20 meter diep, dat is om en nabij het niveau van het grondwater. Maar de poel mag best eens in de drie tot vijf jaar droogvallen. Zo wordt voorkomen dat er zich vissen in vestigen. Belangrijk, want vissen eten anders de amfibieënlarven op. Aan de noordzijde komt een talud, zodat de koudbloedige amfibieën in de zon kunnen opwarmen."

Bij de poel staat al een bankje en er komt een infobord bij. "En ook een afrastering zodat we de inloop van mensen en honden voorkomen wordt. Het wordt een mooie hoek, een verrijking ook voor het landschap en andere flora en fauna."

De betrokken partijen zijn al vanaf februari 2018 bezig met de voorbereidingen van het project. Kremer: "De Vereniging voor Agrarisch Landschapsbeheer en de werkgroep 'natuur en milieu' vanuit de Vrienden van het Wehlse Bos, met voorop Harry Moorman. Hij is 85 maar nog steeds de spil van de Vrienden, die in totaal een groep van 30 vrijwilligers beslaat en daarnaast nog zo'n 350 donateurs. Harry heeft dit idee voor deze poel opgepakt."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten