Terugblik op de Algemene Technische School

DOETINCHEM - Op 14 en 15 september, de Open Monumentendagen, blikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers terug op verschillende aspecten uit de wederopbouwperiode en de geschiedenis van de Algemene Technische School (ATS) voor Doetinchem en omstreken. Deze school was tot 2009 in 't Brewinc gevestigd. Dit gebouw biedt nu onderdak aan onder andere de Bibliotheek en het Erfgoedcentrum.

Het programma op beide dagen omvat interviews met oud-leraren en -leerlingen van de ATS in 'Klasgenoten stijl' door journalist Erik Hagelstein, foto's, films, een lezing over de sgraffito's van 't Brewinc door oud-journalist Rob Lureman en livemuziek van de Doetinchemse band Two Planets. Men waant zich weer even terug in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Men kan favoriete platen uit die tijd meenemen. In de hal van 't Brewinc introduceert een diskjockey de plaat. In de studiezaal is een selectie wederopbouwarchief te zien en geven studiezaal-medewerkers uitleg over archiefonderzoek. De interviews zijn op beide dagen om 11.00 en om 14.00 uur en de lezing over de sgraffito's van 't Brewinc om 11.30 en om 14.30 uur. Interviews en lezingen vinden plaats bij de enige sgraffito van de hand van Hans Uko Gorter die in 't Brewinc is achtergebleven, namelijk die van de drie musicerende clowns.
Op zaterdag 14 september is er van 10.30 tot 15.00 uur in de Brewinczaal op de eerste verdieping een grote streekboekenmarkt waarop interessante streekboeken voor lage prijzen te koop zijn.

Oproep aan oud-leraren, -leerlingen en andere oud-werknemers ATS
Het Erfgoedcentrum is nog op zoek naar oud-leraren, -leerlingen en andere oud-werknemers die willen vertellen over hun tijd op de ATS. Men kan hiervoor contact opnemen met Ellen ten Brink via e.tenbrink@ecal.nu of 0314-787078. Mocht men foto's of ander interessant archief van de ATS willen uitlenen voor de expositie, dan verneemt het Erfgoedcentrum dit ook graag. Zo helpt u mee het verhaal door te geven!

Vrije inloop, maar aanmelden voor het bijwonen van de interviews is aan te raden
Men kan op deze dagen natuurlijk gewoon binnen lopen. Als men echter verzekerd wil zijn van een zitplaats bij de interviews, dan is het raadzaam om zich van te voren aan te melden. Vermeld bij aanmelding ook om welke dag het gaat en om welk interview: ochtend (11.00-11.30) of in de middag (14.00-14.30). Aanmelden ka via: info@ecal.nu of 0314-787078. Het adres is IJsselkade 13 te Doetinchem.


Zie voor het volledige programma op www.ecal.nu.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten