Het Nederlands Symfonie Project (NeSP), vorig jaar nog in het Ludger College, treedt nu gratis op in Amphion. Foto: NeSP.
Het Nederlands Symfonie Project (NeSP), vorig jaar nog in het Ludger College, treedt nu gratis op in Amphion. Foto: NeSP. (Foto: )

'Concert is als één groot Phantasialand'

Nederlands Symfonie Project geeft in Amphion gratis optreden

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM - "We zetten hoog in en gaan nu voor de betere zalen", aldus dirigent Pim Cuijpers van het Nederlands Symfonie Project (NeSP). Het orkest van het NeSP, dat bestaat uit getalenteerde studenten van conservatoria, pas afgestudeerde musici en gedreven amateurs, repeteert voor het zevende achtereenvolgende jaar in de grote vakantie in de Achterhoek. Dit jaar wordt gewerkt aan het programma 'Schijn bedriegt!', bestaande uit werken die tot de verbeelding spreken. Op donderdag 22 augustus geeft het orkest een gratis concert in Amphion, om daarna op te treden in concertzalen in Arnhem, Amsterdam en Zutphen. Celliste Eline Hensels, winnaar van het Nationaal Celloconcours 2018, staat borg voor een virtuoze solopartij.

Cuijpers: "Tijdens het concert nemen we het publiek mee naar een andere werkelijkheid, naar een wereld waarin fantasie, illusies, het bovennatuurlijke en bedriegende schijn hand in hand gaan." Op het programma staan 'Prélude à l'après-midi d'un faune' van Claude Debussy, 'Cinderella Suite (1ste Suite)' van Sergej Prokovjev en 'Don Quichot' van Richard Strauss.
"Het eerste werk is als een soort fata morgana, het tweede een sprookje waarbij de betoverende muziek een extra dimensie krijgt door het op groot scherm projecteren van de wonderlijke zandtekeningen van zandkunstenaar Gert van der Vijver. Het derde werk spelen we in grote bezetting en met een bijzonder instrumentarium waarmee we de natuur, zelfs blatende schapen, kunnen verklanken. De cello, bespeeld door de 20-jarige celliste Eline Hensels, speelt daarin de hoofdrol, want die is de personificatie van Don Quichot."
Don Quichot, naar de roman van Cervantes, is een edelman die op reis gaat en denkt dat hij een dolende ridder is. Met zijn strijdros Rocinante, in feite een uitgemergelde boerenknol, en zijn dienaar Sancho Panza trekt hij ten strijde tegen onrecht en hoopt door het verrichten van goede daden uiteindelijk in de gunst te komen van zijn grote liefde, de mooie Dulcinea. Op zijn waanzinnige reis ziet hij onder andere bergen aan voor kastelen, windmolens voor reuzen, een hoertje voor een prinses en een kudde schapen voor een leger.

Energie
De Stichting NeSP streeft ernaar om elk jaar een summerschool te realiseren voor conservatoriumstudenten, om op zeer hoog niveau muziek te maken en zoveel mogelijk mensen hiervan te laten genieten. De stichting biedt een platform aan getalenteerde jonge musici die hierdoor ervaring kunnen opdoen binnen het symfonische repertoire en hun netwerk kunnen vergroten. Een van de doelen is ook om klassieke muziek op hoog niveau laagdrempelig aan te bieden aan doelgroepen in de maatschappij die normaal gesproken niet in de gelegenheid zijn om concerten te bezoeken.
Dirigent Pim Cuijpers, initiatiefnemer van het orkest en geboren en getogen Achterhoeker: "Ieder jaar hebben we meer aanmeldingen. Dit jaar honderdveertig. We krijgen steeds meer bekendheid, studenten lichten elkaar in. Een aantal van de aanmelders speelde al eerder mee. Als je eenmaal meegedaan hebt, ben je besmet met het virus, dan wil je blijven terugkomen. Ik ben ook gegrepen door het virus, ga graag door met waar ik zeven jaar geleden mee begon. Het zijn muzikaal zeer begaafde studenten die zich melden, van het niveau van spelen wil ik geen afstand doen. En elk jaar gaat het niveau omhoog."
Met Eline Hensels haalt Cuijpers bovendien een begaafd talent in huis. "Ze staat qua leeftijd midden in het orkest, haar levensfase en die van de negentig orkestleden is hetzelfde. Ze is in de lente van haar leven, de energie spat ervan af. Samen met de orkestleden vormt ze op het podium één team. Alleen dat al maakt het aantrekkelijk om te komen kijken en luisteren."

Concertreeks
Dit jaar zijn de repetities in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De concerten zijn op donderdag 22 augustus om 19.30 uur in Schouwburg Amphion in Doetinchem (generale, gratis toegang, vrije gift na afloop), op vrijdag 23 augustus om 20.00 uur in Musis Sacrum in Arnhem (kaarten via website), op zaterdag 24 augustus om 20.15 uur in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam (kaarten via website), op woensdag 28 augustus om 20.00 uur in de Hanzehal in Zutphen (kaarten via website) en zaterdag 14 september om 20.00 uur, festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam (gratis toegang, zie website voor info).
Informatie is ook te vinden via de website van het Symfonie Project.

www.musisenstadtheater.nl
www.muziekgebouw.nl
www.hanzehof.nl
www.klassiekophetamstelveld.nl
www.nederlandssymfonieproject.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten