Veel extra activiteiten in woonzorgcentra. Foto: PR
Veel extra activiteiten in woonzorgcentra. Foto: PR (Foto: )

'Zomerkriebels' houdt ouderen zomeractief

DOETINCHEM - Deze zomer spant Lang Leve Kunst en Naoberschap zich in om allerlei extra activiteiten te organiseren. Met hulde aan alle vrijwilligers. Liederen, verhalen, muziek en beweging, beeldende kunst en een kleine theatervoorstelling: alles heeft een zomers jasje.

Zomerkriebels zijn activiteiten in zomerse sferen. Veel woonzorgcentra in de Achterhoek hebben ervoor ingetekend. De zangers van Zang aan Huis hebben een bundel met zomerse liedjes en een tas vol zomerattributen op zak. Suus Bijleveld stelde de zangbundel samen. Dansdocente Evelien ter Maat zorgt voor zomerse bewegingen bij liedjes. Okkie Klinkspoor zocht verhalen en gedichten in zomerse sferen uit. Ze worden overal voorgelezen. Jannie Nijland en Marian Velthausze hebben een theatervoorstelling gemaakt. En Randa Haji gaat samen met Liesbeth Giessen de hele zomer portretten schilderen.
In de zomervakantie lassen veel organisaties een pauze in in hun activiteitenprogramma. Voor ouderen betekent deze pauze vaak dat zij minder aanspraak hebben. Het Oranje Fonds, Sluyterman van Loo en het RCOAK vinden dat we daar samen iets aan kunnen doen. Daarom hebben ze een aantal organisaties die zij kennen uitgenodigd om een plan in te dienen om ook in de grote vakantieperiode activiteiten te organiseren. Lang Leve Kunst en Naoberschap, het ouderenprogramma van de Gruitpoort werd ook benaderd. Het programma Zomerkriebels was het resultaat.

Lang Leve Kunst en Naoberschap
Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.
Doetinchem was vorig jaar één van de vijf Nederlandse steden die deelnamen aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma moedigt het fonds steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Andere gemeenten in 2018 waren Groningen, Emmen, Deventer en Utrecht.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten