De leerlingen die bezig zijn met het project, met hun begeleider. Foto: PR
De leerlingen die bezig zijn met het project, met hun begeleider. Foto: PR (Foto: )

Creativiteit krijgt vorm op Metzo College

DOETINCHEM - Sinds 2001 wordt door de Stichting Architectuur Prijs Achterhoek (APA) jaarlijks een uitzonderlijk architectonisch project in de regio Achterhoek bekroond. Het doel hiervan is een bijdrage leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in de regio Achterhoek. De laatste jaren worden ook de middelbare scholen in de regio hierbij betrokken door middel van een scholenproject rond architectuur. Voor de editie 2019 doet het Metzo college als VMBO school mee aan deze wedstrijd.

Eind april is de aftrap geweest en is een groepje leerlingen, die zich vrijwillig had aangemeld begonnen met de voorbereidingen van dit project. Kort geleden was er weer een inspiratiemoment waarbij Thijs Linssen (3D allround artiest) en architect Rob Klein Goldewijk aanwezig waren. Zij gingen met de leerlingen in gesprek over hun ideeën 'tot nu toe'.
"Er zit verschil in ideeën tussen de twee groepen leerlingen die meedoen", valt Metzo-docent Tonny te Winkel te op. "De leerlingen van de afdeling PIE (Produceren, Installeren en Energie) zijn meer technisch bezig en werken vanaf het begin met het 3d tekenprogramma's SolidWorks, terwijl de leerlingen van D & P (dienstverlening en producten) veel meer zitten te schetsen en met andere creaties komen."

Eén van de voorwaarden van het scholenproject is wel, dat het idee in principe ook echt gemaakt zou kunnen worden. "Het ontwerp is architectonisch en moet dus voldoen aan schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Het ontwerp moet fysiek gepresenteerd worden en is origineel en uniek. De leerlingen mogen wel inspiratie op doen uit eerder ontworpen objecten/gebouwen en dit verwerken in hun eigen ontwerp. Daarbij is het ontwerp realistisch. Dit betekent dat het ontwerp in het echt ook gemaakt of ontwikkeld zou kunnen worden met de juiste afmetingen."

De PIE-leerlingen hebben al een aantal uur in het project gestoken en leerling Jasper zit te werken aan een huis met meedraaiende zonnepanelen. Op de computer naast hem werkt een andere leerling aan een tiny house als oplegger van een vrachtwagen, waarbij de energie die vrijkomt tijdens het rijden gebruikt moet worden voor de (vloer)verwarming. Beiden moeten nog zoeken naar oplossingen voor hindernissen die ze tegenkomen. De D&P-leerlingen zitten nog meer in de brainstormfase en zijn blij met de aanwezigheid van Thijs Linssen die de ideeën bespreekt en tips geeft en vragen stelt waar de leerlingen mee aan de slag kunnen. Er wordt gewerkt aan ideeën als een klein huis in de vorm van een vogelhuis waar daklozen kunnen overnachten en een camerawinkel in de vorm van een fototoestel. "Een hele winkelstraat met allemaal winkels in de vorm van de producten die er verkocht worden, dat is toch gaaf?" vindt docent Menno Mus.

Wat de docenten en begeleiders opvalt is het feit dat de leerlingen buiten de gebaande paden durven denken. Aan de andere kant komen ze al snel in de 'uitvoer-modus'. "Met name de PIE-jongens, die gaan gelijk met het tekenprogramma aan de slag en belemmerend daarmee eigenlijk hun eigen creativiteit. Maar dat hoort ook wel weer bij deze leerlingen. Die willen snel resultaat zien, anders neemt de motivatie af om aan het project mee te werken."

Eefje Ernst, projectmedewerker Educatie van De Gruitpoort is ook aanwezig. In oktober wordt daar de winnaar van het scholenproject bekend gemaakt. "Alle deelnemende scholen (SG Harreveld, het Almende College in Silvolde, het Graafschap College en het Ludger college in Doetinchem, het Kompaan college in Zutphen en Schaersvoorde in Aalten) zijn inmiddels met de voorbereidingen gestart zodat er na de zomervakantie direct verder gewerkt kan worden", vertelt ze. "Ik ben heel benieuwd met welke ideeën de leerlingen van deze scholen naar de eindpresentatie komen. Er is creativiteit genoeg in elk geval."
De uiteindelijke winnaar mag zichzelf presenteren tijdens de uitreiking van de Architectuur Prijs Achterhoek op 1 november in de DRU cultuurfabriek in Ulft.

Meer berichten