Foto: Nick Oostendorp

Molendraai | Oplichters

Oplichters

"Wat heb ik je gisteren gemist!" roept Toosje bij binnenkomst. Ik kijk haar met opgetrokken wenkbrauwen aan. "Je wist toch dat ik bij Klaartje was, mijn oude schoolvriendin?"
Toosje zucht. "Gisteren was een dag die een mens onmiddellijk wil vergeten."
"Je maakt me nieuwsgierig."
Zittend aan de keukentafel, met de handen voor de ogen, vertelt Toosje het verhaal van het verlaten huis. Dat ze naar de kapper wilde, de achterdeur van haar boerderijtje op slot deed, de voordeur van het slot haalde, haar tas pakte, de voordeur achter zich dichttrok en zich meteen realiseerde dat er iets goed mis was: beide sleutels zaten aan de binnenkant en er stond geen raam open.
Gestrest zat ze bij de kapper, die toen ze klaar was samen met haar het telefoonnummer van een slotenmaker opzocht. Op de website stond vermeld: landelijk netwerk van lokale sleutelmakers. Ze belde, het netnummer was 0314, en er werd beloofd dat ze per omgaande hulp zou krijgen. "Ik vroeg nog wat het kostte. Iets meer dan honderd euro. Tja, wat moet je. De handige buurman kon me niet helpen want die is op zakenreis en handyman neeflief is voor zijn studie naar Japan."
Op een bankje in de tuin, onder een oude appelboom, wachtte Toosje op de slotenopener. Het duurde en duurde, ze belde nog eens en nog eens en na goed anderhalf uur wachten reed er een zwarte, kleine personenauto zonder bedrijfslogo voor. De donkere man die eruit stapte leek haast te hebben. Hij zei dat hij zonder schade de deur kon openen. In vijf minuten was het gepiept. Arbeidsloon? Tachtig piek. Daarnaast voorrijkosten en kosten materiaal. Samen tweehonderd euro. Geen factuur. "Tja, wat moet je", zei Toosje. "Ik werd overrompeld, stond inmiddels stijf van de stress, had nog afspraken en wilde naar binnen."
's Avonds ging ze aan het googelen, want het voelde niet goed.
"Raad eens wat. Het is een malafide bedrijf dat opereert vanuit een flatje in Amsterdam. Er wordt voor gewaarschuwd. Bij de reviews kun je lezen dat het oplichters zijn."
"Ruim anderhalf uur wachten", zeg ik, "dat is precies de tijd om van Amsterdam hierheen te rijden."

Flox Bos

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten