Dick Chargois is trots op de puike stoommachientjes in het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
Dick Chargois is trots op de puike stoommachientjes in het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

Vijftig puntgave stoommachientjes in OV&SM

DOETINCHEM – In het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum (OV&SM) in Doetinchem is met een Stoomfestival de expositie van miniatuur stoommachines ingeluid. De expositie van de circa vijftig puntgave stoommachientjes duurt tot half september. Daarnaast is in het museum natuurlijk de vaste collectie te zien, over trein-, tram- en busvervoer en antiek speelgoed.

Door Josée Gruwel

"Er zijn in ons aards bestaan twee uitvindingen geweest die voor de mensheid van groot belang zijn: de uitvinding van het wiel en die van de stoommachine", vertelt Dick Chargois als voorzitter van de Stichting OV&SM. "Beide uitvindingen hebben onze horizon enorm verbreed. De stoommachine was het begin van de industriële revolutie. Waar eerder handkracht, trekdieren, water- en windmolens ingezet werden, deden nu stoommachines het werk. Door de komst van stoomschepen en stoomlocomotieven ging de wereld open."

Puik in orde
De stoommachientjes waren zo'n zes jaar geleden in het museum ook al eens te zien. "Ze komen van een tweetal aandragers: het Speelgoedmuseum Oosterhout en van Ruud van der Lusdonk uit Lelystad. Van der Lusdonk is de goeroe op het gebied van restauratie van stoommachientjes, hij heeft er zo'n driehonderd. De man is er al zo'n 45 jaar mee bezig en maakt alles zelf. Hij soldeert, last etst. De machientjes komen als barrels bij hem binnen en hij maakt ze weer puik in orde, compleet met vloerplaten. Ze zijn werkelijk een lust voor het oog."
Volgens Chargois is de expositie in het Doetinchems museum zo interessant, omdat er in het echt praktisch geen stoommachines meer zijn. "Voor kinderen zijn de machientjes helemaal leuk om te zien, omdat de werking ervan te maken heeft met techniek. Stoom heeft een enorme kracht en het is fascinerend om te zien hoe die kracht tot stand komt en wat die doet."

Na de stoommachientjes
Op 21 juli is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan zette. "De eerste man op de maan. Daar besteden we vijftig jaar na dato aandacht aan in het museum na de expositie van de stoommachientjes. Met onder andere krantenknipsels van destijds en robots van Pierre Janssen."


ovsm-doetinchem.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten