Juf Doortje IJnsen met 'haar' kinderen. Foto: Reinier Kroesen
Juf Doortje IJnsen met 'haar' kinderen. Foto: Reinier Kroesen (Foto: )

Jubilerende juf Doortje verlaat obs De Wegwijzer op Sinderen

SINDEREN - Na 35 jaar verlaat juf Doortje IJnsen Openbare Basisschool De Wegwijzer. Onlangs was ze veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Ze gaat deels met pensioen, maar blijft daarnaast nog twee dagen in de week werken op de hoofdvestiging in Varsseveld. Ter ere van dit jubileum en tevens als afscheid wordt er voor haar een receptie gehouden op 17 juli in de school.

Door Reinier Kroesen

Doortje IJnsen komt uit Doetinchem en woont daar nog altijd. Ze is een 'klosser' zoals ze zelf zegt, een juf die de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS) doorliep. Haar eerste betrekking was op een kleuterschool in Terborg waar ze vijf jaar bleef. Doortje: "Daarna kwam ik in Sinderen waar ik hoofdleidster werd. De afgelopen jaren had ik de kinderen van groep één tot en met drie onder mijn hoede, ik noem die jongsten nog het liefst gewoon kleuters, dat vind ik veel leuker klinken. Op 5 juli zat ik veertig jaar in het onderwijs en binnenkort vier ik nog een mijlpaal, op 1 augustus wordt ik zestig. Ik ga nu met deeltijdpensioen, exact op mijn 67ste kan ik dan helemaal stoppen. Twee dagen blijf ik nu nog aan de slag. Na de zomervakantie ga ik werken op basisschool Op Koers in Varsseveld. Daar kwam een baan vrij voor die tijd en toen ben ik gaan nadenken wat ik nu echt wil die laatste werkzame jaren. Daar krijg ik weer alleen de kleutertjes onder mijn hoede, daar ligt toch mijn passie. Met drie groepen had ik het idee te weinig tijd te hebben voor de jongsten. En daarnaast wil ik het rustiger aan doen, lichamelijk ook beter voor mij. Dit afscheid van De Wegwijzer is heel emotioneel, met pijn in mijn hart ga ik weg. Moet je eens zien hoe mooi de school ligt, hoe kleinschalig die is en gemoedelijk."

Juf Doortje heeft genoeg om handen als ze meer thuis is. "Ik verricht nu al vrijwilligerswerk bij Elver, dat kan ik dan vaker doen. Verder ga ik regelmatiger sporten bij Medifit, in verband met reumatische klachten. Meer aandacht aan mijn hond geven, al met al gewoon meer andere dingen doen dan alleen met de school bezig zijn." In haar ogen zijn kinderen in veertig jaar tijd niet wezenlijk veranderd. "Een kleuter blijft een kleuter, het onbevangene en de spontaniteit is gebleven. En hoewel ook zij op de computer werken, vinden ze het nog altijd leuk te knutselen en te zingen. Alleen dingen eromheen veranderen, dat geldt ook voor de ouders, de maatschappij is veranderd. Het leuke is dat als je zo lang ergens aan school staat je op een gegeven moment weer kinderen van je vroegere leerlingen in de klas krijgt. Ik weet nog veel van vroeger, dan is het zo leuk dat je hun eigenschappen ook weer in de nieuwe generatie terug ziet. Of een nieuw kind komt je zo bekend voor, die blijkt dan een enorme gelijkenis te vertonen met de vader of moeder."

De afscheidnemende juf wordt opgevolgd door Jiske Jentink die al verschillende klassen in Varsseveld heeft gedraaid. Iedereen die Doortje kent is van harte welkom op de receptie in OBS De Wegwijzer woensdag 17 juli van 14.15 uur tot 15.15 uur.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten