Theatervoorstelling 'Eigen Schuld' pakt de toeschouwer bij de strot. Foto: Josée Gruwel
Theatervoorstelling 'Eigen Schuld' pakt de toeschouwer bij de strot. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

'Mijn portemonnee is als een ui, als ik hem open moet ik altijd huilen'

Confronterende schoolvoorstelling om thema jongeren en schulden uit taboesfeer te halen

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Met mensen uit de praktijk, een projectgroep, kwam het idee van de theatervoorstelling 'Eigen Schuld' tot stand, een confronterende voorstelling over jongeren en geld. Donderdag bracht GRID GOUD de try-out in De Gruitpoort. Na de zomer wordt de voorstelling als start van een lesprogramma gratis aangeboden aan de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Doetinchem. Het project is het eerste initiatief van De Rondkomers, die hiermee willen bereiken dat het onderwerp uit de taboesfeer komt en jongeren met schulden eerder geholpen worden.

De voorstelling 'Eigen Schuld', onder regie van Wendelien Wouters en Kirsten Robben, grijpt de toeschouwer bij de strot. Wat in de taboesfeer een eigen leven leidt, de tragiek rond jongeren en schulden, komt in alle heftigheid op de planken. Het publiek wordt meegenomen in persoonlijke, herkenbare, confronterende verhalen die op een indringende, maar creatieve manier, waarbij humor en ernst elkaar afwisselen, worden gebracht. 'I Want to be a Billionaire' klinkt het vrolijk, maar tegelijkertijd zijn er de jongens en de meisjes met de toenemende schuld. Quotes als 'Mijn portemonnee is als een ui, als ik hem open moet ik altijd huilen', 'Ik ben een loser, met loser ouders', 'Als ik uitga en pillen neem, voel ik het allemaal niet zo' en 'Van mij hoeft het leven niet meer', zijn maar enkele van de vele triggers.

Interactie
Onder de aanwezigen onder andere vertegenwoordigers van de meeste scholen voor voortgezet onderwijs en leerlingen. Er is interactie met het publiek: over weten wat je ouders verdienen, zak- en kleedgeld, bijbaantjes, geld uitgeven. Onder leiding van dagvoorzitter Wendelien Wouters kon meegepraat worden over de inhoud. "Soms komt het hebben van schulden iets te crimineel over," aldus een van de toeschouwers, "want ook al gaat alles goed, dan heb je toch vaak een studieschuld." Ook het ervaren van groepsdruk was een item. Een ander vond de climax mooi, met als conclusie: "Er wordt tégen de jongeren gepraat, maar wie praat er mét ze?"

De Rondkomers
Wethouder Jorik Huizinga vooraf: "Armoede is een serieus probleem. Een van de vijf gezinnen in Doetinchem heeft een betalingsachterstand en een op de tien kan helemaal niet rondkomen. In Doetinchem gaat het om vijfduizend huishoudens. We zijn als gemeente blij met initiatieven als dit van De Rondkomers, waarbij het gaat om bewustwording van jongeren op het gebied van omgaan met geld."
"Samen moeten we niet lullen maar poetsen, anpakken," vertelt projectleider Hanneke Penning van De Rondkomers. "In januari zijn we begonnen met een projectgroep, waarin Buurtplein, gemeente Doetinchem, het UWV, Laborijn en Platform Armoedebestrijding, de Gruitpoort en de Rabobank participeerden. De eerste vijf zijn nu vertegenwoordigd in De Rondkomers. Wij willen de betreffende jongeren helpen. De hulp is laagdrempelig. Ze kunnen terecht bij wijkteams, zie buurtplein.nl, en op scholen bij vertrouwenspersonen."
Bijschrift foto: Theatervoorstelling 'Eigen Schuld' pakt de toeschouwer bij de strot. Foto: Josée Gruwel

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten