Pastoor Jurgen Jansen te midden van v.l.n.r. Edwin Zweers (Historische Kring Bergh), Augustine van Ree (bestuurslid Parochie H. Gabriël) en Jan Beursken (Oudheidkundige Vereniging Didam). Van de Oudheidkundige Vereniging Wehl was niemand tijdens de presentatie van het bewaarnummer aanwezig. Foto: Er
Pastoor Jurgen Jansen te midden van v.l.n.r. Edwin Zweers (Historische Kring Bergh), Augustine van Ree (bestuurslid Parochie H. Gabriël) en Jan Beursken (Oudheidkundige Vereniging Didam). Van de Oudheidkundige Vereniging Wehl was niemand tijdens de presentatie van het bewaarnummer aanwezig. Foto: Er

De historie van dertien geloofskernen in woord en beeld

Parochieblad De Gabriël presenteert speciaal bewaarnummer

DIDAM – Een 'historisch bewaarnummer'. Zo noemt de redactie van De Gabriël, het periodiek van de gelijknamige parochie, de editie die onlangs van de persen rolde en dezer dagen bij de parochianen in huis ligt. Dinsdagavond 18 juni vond in Didam de officiële presentatie plaats.

Door Eric Klop

Op initiatief van het parochiebestuur geeft het bewaarexemplaar met name naar aanleiding van de kerksluitingen de geschiedenis weer van alle geloofskernen binnen de driehoek Didam, 's-Heerenberg en Wehl, die sinds 2010 de parochie H. Gabriël vormen. De samenstelling van het document gebeurde in nauwe samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Wehl, de Oudheidkundige Vereniging Didam en Heemkundekring Bergh.

Reeds in januari 2018 ontstond het idee voor een speciaal nummer, nadat driekwart jaar eerder bekend werd dat een zestal kerken aan de eredienst zou worden onttrokken en een ingrijpende herstructurering van de parochie op stapel stond. Korte tijd later startte de productie van de publicatie, waarvoor de drie oudheidkundige verenigingen die binnen het parochiegebied actief zijn in de arm werden genomen. "Want voor zo'n 'boek over de kerken', zoals we het project noemden, heb je wel voldoende informatie nodig", vertelt Augustine van Ree, die als lid van het parochiebestuur verantwoordelijk is voor de communicatie, tijdens de presentatie.

Nadat de auteurs per historisch doelgebied hun research- en schrijfwerk gereed hadden, was het zaak om te bekijken in welke vorm tekst en bijbehorend fotomateriaal moest worden gegoten. Daarin speelde volgens Van Ree de Didamse 'huisdrukkerij' Rozijn een belangrijke rol. "Het is wel zo netjes om dit bedrijf speciaal te noemen", zegt ze. Kort en goed, anderhalf jaar na de eerste plannen is het bewaarnummer klaar en kunnen parochianen in de geloofskringen van Beek, Braamt, Didam, 's-Heerenberg, Kilder, Lengel, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw-Wehl, Stokkum, Wehl en Zeddam zich laven aan wat ooit was en waarschijnlijk nooit meer terugkeert.

Dan is het woord aan pastoor Jurgen Jansen. Nadat hij Augustine van Ree voor haar niet aflatende inzet ter zake de totstandkoming van het historische nummer in de bloemetjes heeft gezet, haalt hij ook Jan Beursken naar voren. De secretaris van de Oudheidkundige Vereniging Didam schreef niet alleen een aantal artikelen, maar was bovendien eindverantwoordelijk voor de opzet, planning en algehele coördinatie. Hij krijgt dan ook uit handen van de pastoor officieel het allereerste exemplaar uitgereikt. Waarop Jansen memoreert dat 'de bult niet te hoog is voor een uitstekende samenwerking tussen de oudheidkundige organisaties'. En zich tot slot met een knipoog afvraagt of hier nog een borreltje wordt geschonken.

Gelijk heeft ie, want het bewaarnummer van De Gabriël is het klinken der glazen meer dan waard. Alle dertien oorspronkelijke parochies passeren in woord en beeld de revue. Het ontstaan en historie door de vele jaren heen. De Godshuizen en de hoeders. Weetjes over klokken, interieur, orgels en relieken. Processies en kerststallen. De krimp ook. Het komt dankzij de inzet van het Parochiebestuur en vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging Wehl, de Oudheidkundige Vereniging Didam en de Heemkundekring Bergh, die vanwege de zeven geloofskringen binnen hun regio trouwens extra veel werk hadden te verstouwen, keurig netjes gerangschikt en boeiend geïllustreerd aan bod. Pastoor Jurgen Jansen, nog de enige in een gebied waar niet eens zo héél lang geleden dertien pastoors en tien kapelaans hun kerkelijk ambt uitoefenden, is dusdanig met het resultaat in zijn sas, dat hij tijdens de afsluitende borrel iedereen een door hem persoonlijk getekend exemplaar overhandigt. En het zelf houdt op een glaasje water.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten