Inke van Dijk bij haar nog niet voltooide werk 'Levensboom'. Foto: Josée Gruwel
Inke van Dijk bij haar nog niet voltooide werk 'Levensboom'. Foto: Josée Gruwel

Euregionale samenwerking bij '20 op een rei'

Volgend jaar ook in Bocholt

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Kunstenaarsnetwerk Het Web houdt voor de derde keer het tweejaarlijkse Doetinchemse buitenproject '20 op een rei'. Ruim twintig kunstobjecten zijn er van 21 juni tot 1 november te bekijken op de buitenrand van de eivormige oude stadswallen. Lokale en regionale Nederlandse kunstenaars, scholen en maatschappelijke instellingen verlenen hierbij medewerking. Ook kunstenaars van Kunstverein Euregio-Kunstkreis Bocholt zijn er weer bij. "Inmiddels is er zo'n samenwerking met de Bocholtse kunstenaarsvereniging dat volgend jaar ons concept als '20 mal d 'Aa' in Bocholt wordt gehouden", vertelt Henk Winkelman van Het Web.

De kunstobjecten van '20 op een rei' 2019 zijn afkomstig van het Graafschap College, het Ludger College en het Rietveld College, maar ook van Elver, het Jongerencentrum Doetinchem en de Stadskamer. Daarnaast zien we werk van kunstenaars van Het Web: Léon Marie Dekker, Inke van Dijk, Hermine Grob, Fieke Jolink, Els Kaper, Erik Nieuwenkamp en Nol Schrijvers. Ook zijn er kunstenaars 'van buiten' uitgenodigd: Jozef Kemperman, Piet Post, Henk Welling, Frans Venhorst, Marjolein Markink en Thea Zweerink.
Vanwege het euregio-element, maar ook omdat er in de toekomst in Bocholt wellicht mooie initiatieven zouden kunnen worden uitgewerkt, werd twee jaar geleden de samenwerking aangegaan met de kunstvereniging van het buurland. De samenwerking levert nu werk op van Christa Maria Kirch, Georg Paar en Georg Spogahn. Winkelman: "Maar er is meer: de Bocholtse kunstvereniging is zo enthousiast over ons concept van '20 op een rei' dat volgend jaar in Bocholt '20 mal d'Aa' wordt georganiseerd. Het is de bedoeling dat we vanaf volgend jaar om het jaar dit project organiseren. De oneven jaren wij in Doetinchem, de even jaren zij in Bocholt."
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring. "In Doetinchem door onder andere horeca in de binnenstad. En daarnaast is er via het Interreg programma vanuit de Europese Unie ook een heel mooi gebaar gemaakt."

Kwaliteit
Oorspronkelijk staat het getal twintig uit '20 op een rei' voor het twintigjarig jubileum van Het Web, dat in 2015 gevierd werd met een buitenexpositie van twintig kunstwerken. Destijds werd besloten om tweejaarlijks een dergelijke project te organiseren. Uitgangspunt ervan is om op twintig locaties in de stad een zuilvormig object te plaatsen waarbij het verleden, het heden of de toekomst van de locatie als inspiratiebron voor de makers dient. Winkelman: "Deze inspiratiebron kan zowel feit als fake zijn."
Als basis voor het kunstwerk krijgen de deelnemers een zwarte kunststof buis met een diameter van 31 centimeter en een lengte van twee meter.
Voordat de deelnemers met de uitvoering beginnen, presenteren ze hun plan. "We kijken daarbij of het werk uitvoerbaar en veilig is en bestand tegen vijf maanden weer en wind. Daarnaast gaan we voor kwaliteit. Het blijft mij verbazen met welke verrassende ideeën de kunstenaars komen."
Elk kunstwerk heeft een titel. Sommige titels spreken voor zich, zoals 'In tweestrijd, zeepaardje in acaciahout' van Marjolein Markink, andere hebben uitleg nodig, zoals 'Herinnering aan de foekepot en de geschiedenis van textiel' van Georg Spogahn.
Met de buitententoonstelling wil Het Web mensen verbinden, Doetinchem verlevendigen en kunst promoten.

Opening en routebeschrijving
De feestelijke opening is op vrijdagavond 21 juni op het Catharinaplein in het Lyceumkwartier. Vanaf 19.00 uur is men welkom voor koffie, thee of limonade. Om 19.30 uur wordt het project officieel geopend, waarna een rondwandeling met de kunstenaars volgt.
Een uitgebreide routebeschrijving met toelichtingen op de kunstwerken zijn op diverse plaatsen verkrijgbaar, waaronder de VVV, de bibliotheek en Het Web. Zie voor info: www.20opeenrei.nl.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten