Amphion. Foto: Bram Wassink
Amphion. Foto: Bram Wassink (Foto: Bram Wassink)

Toekomstbestendigheid schouwburg Amphion geborgd

Naast aanpak gevel ook investeren in de toekomst

DOETINCHEM - Met een investeringsbijdrage van 2,3 miljoen euro wil het college van b en w theater Amphion nadrukkelijk ondersteunen. Dit is in het kort de strekking van het voorstel dat wethouder Sluiter (cultuur) voorlegt aan de raad. "Met de uitspraak van de Raad voor Arbitrage werd Amphion voor een voldongen feit geplaatst. Als gemeente zijn wij aangehaakt omdat de uitstraling van het theater van belang is en tegelijk de druk op de situatie en op de exploitatie binnen het theater groot zijn en daar nemen we verantwoordelijkheid in", zo begint wethouder Maureen Sluiter haar toelichting. "De investeringsbijdrage spreiden we uit over een lange periode van ruim dertig jaar. Op die manier drukt deze met een ton per jaar niet zwaar op de begroting", vertelt wethouder Sluiter.

Niet herstellen van de gevel is geen optie. "De gemeente Doetinchem is met bijna 90 procent van de aandelen in bezit de grootste aandeelhouder. We hebben een meerjarige budgetovereenkomst met Amphion voor wat betreft de exploitatie. Het niet herstellen van de gevel is geen optie. Door de perikelen met de gevel heeft Amphion niet kunnen werken aan een buffer in het eigen vermogen. Een buffer die nodig is voor het herstel en voor toekomstige vervangingsinvesteringen en innovatie", aldus de wethouder. "Het belang van Amphion voor onze stad, gemeente en regio is groot. Met deze maatregel geven we een steun in de rug, omdat we een goed lopend theater dat steeds dieper in de kosten raakt en de last niet zelf kan dragen, willen steunen."

Een toelichting van Amphion Directeur Charles Droste van Amphion: "Als eigenaar van het pand zijn wij verantwoordelijk voor een oplossing met de bouwonderneming en voor de oplossing van de gevelproblematiek. Bekostiging van de vervanging van de gevel uit eigen middelen was niet mogelijk, vandaar dat wij in overleg met de gemeente naar oplossingen hebben gezocht." Die oplossing is nu gevonden. Op deze manier kan Amphion de noodzakelijke stappen zetten die tot een spoedig herstel van de gevel leiden en toekomstige investeringen mogelijk maken. Droste: "We zijn hier heel blij mee. We hebben als theater een goede reputatie en die willen we behouden en verder uitbouwen voor zowel onze bezoekers en bespelers."

De gemeenteraad zal het onderwerp deze zomer twee keer bespreken: in haar beeldvormende vergadering van 4 juli en vervolgens in de besluitvormende vergadering van 18 juli.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten