Het pand van Laborijn aan de Terborgseweg in Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg
Het pand van Laborijn aan de Terborgseweg in Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Oude IJsselstreek verlaat Laborijn

DOETINCHEM - Nog geen etmaal na de bijeenkomst waarin Bureau Berenschot zijn bevindingen over Laborijn presenteerde komt de mededeling van gemeente Oude IJsselstreek bij de andere twee deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling Laborijn als een mokerslag aan; Oude IJsselstreek wil uittreden. Na de presentatie van Berenschot verzekerde men nog dat de drie raden op één lijn zaten.

Het agendapunt van de beeldvormende raad van donderdag 13 juni over de begrotingswijziging van Laborijn wordt daarmee onderuitgehaald. Aan het begin van de behandeling van dit punt stelt Hans Boerwinkel (SP) dit aan de orde en hij stelt voor het punt van de agenda te halen. Door de situatie die is ontstaan door de beslissing van Oude IJsselstreek is het onderwerp volgens hem op losse schroeven komen te staan en heeft overleg over de begroting geen zin zonder die in de nieuwe context te plaatsen. Daarvoor is echter meer informatie nodig dan nu beschikbaar is.

Voortbestaan Laborijn in gevaar
Bij de rondvraag over de mening van de raadsleden vraagt Henri-George Moïze de Chateleux (LBD) zich af of Laborijn failliet kan gaan door deze nieuwe ontwikkeling. Ans Putman (PvLM) is ook van mening dat er eerst overleg nodig is: "Hoe gaan we dit aanvliegen, wat willen we en hoe willen we het?" Bij telling van de voors en tegens blijkt dat alleen de VVD, D66 en het CDA door zouden willen gaan met de behandeling van het begrotingsvoorstel van Laborijn.
In een eerste reactie stelt wethouder Jorik Huizinga (tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn): "Uittreden uit een gemeenschappelijke regeling is niet iets wat je van vandaag op morgen doet." Hij is wel bereid om op korte termijn met meer informatie naar de raad te komen. Daar is volgens Huizinga nog tijd voor. Hans Boerwinkel kan zich in het voorstel van de wethouder vinden.
De raadsleden stemmen daarna unaniem voor het van de agenda halen van het punt over de begrotingswijziging van Laborijn. Er volgt zonder twijfel nog een turbulente vergadering op een latere datum wanneer alle kaarten wel op tafel liggen.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten