Maurice en Hanny Ebbers in hun bakkerswinkel in Terborg. Foto: Stan Bouman
Maurice en Hanny Ebbers in hun bakkerswinkel in Terborg. Foto: Stan Bouman

Bakkerij Ebbers bakt al dertig jaar een eerlijk product

TERBORG - Het is voor bakker Maurice Ebbers en zijn vrouw Hanny helemaal niet zo moeilijk om al dertig jaar dagelijks brood te bakken voor inwoners uit Terborg en omstreken. "Bakker zijn is een mooi, ambachtelijk beroep en dat gaat nooit vervelen", aldus Maurice, die zichtbaar geniet van zijn vak. De hele maand juni staat in het teken van het jubileum.

Door Walter Hobelman

"Van meel, bloem en water een brood bakken heeft nog steeds iets magisch voor me", vertelt de jubilerende bakker. Na een opleiding als timmerman aan de Wesenthorst in Ulft koos Maurice er uiteindelijk toch voor om het bakkersvak in te gaan. "Het bakkersvak is een prachtig vak. Het vroege opstaan lijkt misschien wel erg zwaar maar er staat tegenover dat ik rond twee uur 's middags klaar ben met mijn werk en tijd heb voor mijn kinderen. Als ik rond vier uur in de ochtend opsta zie ik al aardig wat mensen op weg naar hun werk en dan vraag ik me wel eens af of die ook om twee uur thuis zijn, zoals ik."

Bakkerij Ebbers staat bekend om de goede kwaliteit van het brood. "Daar is in dertig jaar niet veel aan veranderd. We doen niet mee aan alle trends in bakkersland. Wij maken een goed, eerlijk product volgens eigen recept en onze klanten waarderen dat", vertelt Hanny, die dagelijks in de winkel te vinden is. "Tegenwoordig roept iedereen die brood verkoopt dat het 'ambachtelijk' is bereid terwijl dat meestal niet het geval is. Het begrip 'ambachtelijk' is een modewoord maar het zou eigenlijk een geregistreerd begrip moeten worden. Wij zijn een echte warme bakker omdat wij onze bakkerij achter de winkel hebben en alles zelf doen. Wij maken van meel een brood, dat we in onze eigen winkel verkopen. Wij hebben de hele dag, dus ook nog om vijf uur 's middags vers brood op het schap liggen, ook daarin onderscheiden wij ons van anderen."

Het assortiment dat bij bakkerij Ebbers te vinden is, is behoorlijk uitgebreid. Naast verschillende soorten brood kan men er ook terecht voor een breed assortiment gebak, taarten en vlaaien.
In verband met het dertig jarig jubileum wordt de hele maand juni feestgevierd. "We zetten onze klanten in het zonnetje", vertelt Hanny. Omdat Terborg dit jaar viert dat het 600 jaar geleden stadsrechten kreeg worden speciale broden gebakken, zoals het 'kasteelbrood' en het 'Terborg 600 broodje' dat bestaat uit 'vergeten' vruchten en vijgen.

Op woensdag 19 juni is er een open dag bij bakkerij Ebbers en is iedereen tussen 14.00 uur en 19.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen in de bakkerij en de winkel. "De bakkers zijn dan aan het werk en geven een antwoord op alle vragen", aldus Hanny.

Bezorgen doet Bakkerij Ebbers alleen 'op verzoek' in Gaanderen, Terborg, Silvolde en Etten. De producten van bakkerij Ebbers worden door de eigen bezorgservice van 'Tine's brood en zo' bezorgd in Bontebrug, Gendringen, Megchelen, Ulft, Netterden, Voorst en Varsselder-Veldhunten.

Hoewel warme bakkers het niet altijd makkelijk hebben ziet Ebbers een mooie toekomst voor zich. "Wij willen niet groot worden, één winkel is genoeg. We blijven voortdurend bezig om te verbeteren wat te verbeteren is, daar steken we veel tijd in. Dat doe ik liever dan bezig zijn met een hoop regelwerk om meerdere filialen te runnen", geeft Maurice toe.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten