De winnende foto, gemaakt door Marijn Beretta. Foto: Marijn Beretta
De winnende foto, gemaakt door Marijn Beretta. Foto: Marijn Beretta (Foto: )

Mooiste foto komt van Metzo-leerling

DOETINCHEM - De Metzo College leerling Marijn Beretta (13) uit Doetinchem heeft de fotowedstrijd gewonnen die door de Onderwijsraad was uitgeschreven in verband met het honderdjarig jubileum. Marijn maakte de winnende foto met een mobieltje. Zijn 'echte fototoestel' was thuis.

"Toen we de informatie van de onderwijsraad kregen over de foto wedstrijd inspireerde ons dat om eerst als school zelf een fotowedstrijd te organiseren", vertelt facilitair manager Christian ter Heijne van het Metzo College, die één van de juryleden was van de schoolwedstrijd. "Het thema was: 'wat is jouw moment op school?' en de leerlingen hebben ons verrast met uitzonderlijk creatieve foto's. De foto van Marijn was er één van en die viel erg op", voegt teamleider Marja Timmerije (teamleider onderbouw basis/kader) toe.
Uiteindelijk werd de winnende foto van Marijn gebruikt voor de poster van de open dag van het Metzo College. Marijn ontving een exemplaar van zijn foto gedrukt op canvas. "Vervolgens hebben we drie foto's ingestuurd naar de wedstrijd van de onderwijsraad en in de categorie voortgezet onderwijs kwam de foto van Marijn als winnaar uit de bus."
Marijn zit in de eerste klas van de mavo en is aangenaam verrast dat zijn foto als winnende foto is gekozen. "Samen met mijn klasgenoten Jens Winkelman, Milan Barth en Thijs Willemsen hebben we deze foto gemaakt. Zij staan op de foto. Ik heb op het knopje gedrukt", vertelt Marijn. Vooraf hadden de vier jongens niet echt een vast omlijnd idee over de foto. "We hebben pas achteraf nagedacht over het verhaal van de foto, we wilden iets laten zien van 'samen pauze houden', dat is zo ongeveer het verhaal." Fotograferen is een hobby van Marijn, die net als zijn vader en zus regelmatig met een camera op pad is. "Al vanaf een jaar of zeven ben ik met fotograferen bezig en ik ben nu aan het sparen voor een nieuwe camera, een Nikon D7500", vertelt Marijn, die automonteur wil worden.
Dat de foto van Marijn van bijzondere kwaliteit is werd zichtbaar toen een beroepsfotograaf de opdracht kreeg om van alle foto's die door Metzo leerlingen waren gemaakt een 'kopie foto' te maken. "Bij de meeste foto's was dat geen probleem, de foto van Marijn is echter niet gelukt. Het contrast tussen scherpte en diepte maar ook het spontane was niet voor een tweede keer vast te leggen, dat zegt toch wel iets", meent Camiel Steverink (teamleider leerjaar 3 basis/kader).
Als prijs krijgt Marijn, samen met veertien andere leerlingen van het Metzo College een masterclass fotografie. Ook is de foto te zien tijdens de tentoonstelling 'wijze raad' waar honderd jaar onderwijsgeschiedenis in beeld is gebracht. De tentoonstelling is van 5 tot en met 27 juni te zien in de hal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten