Foto: Nick Oostendorp

Geen pijn

De kogel is door de kerk, het Slingeland Ziekenhuis mag bouwen aan de A18. Schuin tegenover McDonald's gaat volgend jaar de eerste schop in de grond. Bij wijze van spreken dan, want in werkelijkheid zullen grote machines als eerste het akkerland veranderen in een gigantische bouwplek.
Tot 31 mei, de dag waarop alle bezwaren door de Raad van State van tafel werden geveegd, heb ik me eigenlijk nooit echt verdiept in de problematiek. Ik vond de plek eigenlijk wel een heel mooie voor een ziekenhuis, liggend in de natuur en prima bereikbaar. En met 't Mentingslag, de historische parel in het groen aan de Kemnaderallee, gedeeltelijk gebouwd in 1783 en gemeentelijk monument, zou het wel goed komen. De bewoners zouden vast mogen blijven wonen. Dacht ik.
Maar op 31 mei schrok ook ik. 't Mentingslag, ook wel 't IJsseltje genoemd, wordt onteigend. Het pand wordt vrijwel zeker niet gesloopt en mogelijk gebruikt voor het geven van opleidingen. Onmiddellijk vroeg ik me af wat de woorden 'vrijwel zeker' en 'mogelijk' eigenlijk en uiteindelijk betekenen?
De bewoners van de monumentale boerderij ken ik niet, maar ik had sterk de behoefte om de onverharde Kemnaderallee in te gaan, tegen de pony's in een wei ernaast iets aardigs te zeggen, aan te kloppen bij de teleurgestelde familie en mijn medeleven te betuigen. Maar dat idee liet ik snel varen, want wat hebben deze mensen aan een onbekende die niets kan betekenen.
Op internet zocht ik een tekening van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. Van bovenaf gezien een kruis. Een kruis? Erachter het – in vergelijking met het ziekenhuisgebouw – nietig lijkende 't Mentingslag.
Toen ik ernaar staarde, kwam Toosje binnen. "Heb je gelezen over de hottentotmolrat?" vroeg ze. "Onderzoekers van het Max Delbrück Center for Molecular Medicine in Berlijn ontdekten dat deze beestjes een ongekende weerstand tegen pijnsignalen hebben opgebouwd. De ratten weten deze signalen zo weg te leiden dat ze de hersenen nooit bereiken.""Geen pijn dus!" zei ik, en wenste hardop de bewoners van 't Mentingslag deze bijzondere eigenschap lichamelijk en psychisch toe.

Flox Bos

Meer berichten