Bas Kruisman, Karin Rossel-Veldkamp en Maik Jansen (r) hebben allen met een groot  hart voor mensen met autisme
Bas Kruisman, Karin Rossel-Veldkamp en Maik Jansen (r) hebben allen met een groot hart voor mensen met autisme

Stichting Rondom Autisme en Autin trekken voortaan samen op: 'Een logische stap'

DOETINCHEM - Rondom Autisme, van oprichtster Karin Rossel-Veldkamp en Autin-oprichters Bas Kruisman en Maik Jansen, gaan elkaar versterken door nieuwe samenwerking. Beide organisaties richten zich op mensen met autisme (of vermoeden van) èn hun naasten uit de Achterhoek en Liemers.

Stichting Rondom Autisme heeft als doelstelling het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met autisme, hun mantelzorgers in de directe omgeving zoals ouders, partners en kinderen en verder van iedereen die professioneel of privé in aanraking komt met autisme.
RondomAutisme organiseert al jaren diverse activiteiten zoals een inloopspreekuur, thema en filmbijeenkomsten, ervaringsgroepen, lotgenotencontact èn de ontmoetingsplek het RAS Café. Met vrije toegang voor iedereen.

Meer besloten
De meer besloten vriendengroep Autin, is een plek voor jong volwassenen, vanaf 18 jaar met autisme. Er wordt hier ruimte geboden om samen dingen te beleven, te ondernemen of te verwerken.
De kracht van beide initiatieven zit in de formule: 'met elkaar en voor elkaar'. Dat houdt in dat mensen met autisme de touwtjes in handen hebben en de invulling van de activiteiten bepalen. De visie van beide organisaties is ook dat de diagnose 'autisme' minder belangrijk is en je gewoon geaccepteerd en behandeld wordt zoals je bent.

'Omdat we onder elkaar zijn en over dingen kunnen praten, waar we tegenaan lopen, wordt er een grote druk van ons afgenomen. we worden begrepen door de groep, iedereen heeft een eigen rugzakje en staat voor dezelfde problemen.' Zo kunnen de identieke ervaringen van bezoekers aan het RAS-Café en Autin worden samengevat. "Ook wordt er een stuk eenzaamheid weggenomen, we weten dat we er niet meer alleen voor staan, in de groep zijn er altijd mensen die ons willen steunen. Iedereen krijgt de kans zichzelf positief te ontwikkelen waardoor je kunt groeien naar de persoon die je wilt zijn", stelt Karin Rossel.

Maik Jansen verduidelijkt: "Als individu kun je op een veilige laagdrempelige plek sociale vaardigheden oefenen, gelijkgestemden leren kennen, sociale steun ontvangen en ervaringsdeskundige hulp bieden aan anderen. En vooral samen leuke dingen ondernemen."
Beide organisaties kunnen zich, door deze nieuwe samenwerking, beter focussen op de doelgroep en ze stimuleren mee te doen met de samenleving.
Bas Kruisman praat namens beide partijen, terwijl Rossel instemmend knikt: "Wij denken in eigen mogelijkheden en duurzaamheid."

Voor meer informatie: www.rondomautisme.nl.

Meer berichten