Er zijn op 26 mei rondleidingen langs de graven van oorlogsslachtoffers op de Algemene Begraafplaats. Foto: PR
Er zijn op 26 mei rondleidingen langs de graven van oorlogsslachtoffers op de Algemene Begraafplaats. Foto: PR (Foto: )

Aandacht voor oorlogsslachtoffers in Weekend van de Begraafplaatsen

DOETINCHEM - Jaarlijks kennen talrijke begraafplaatsen Open Dagen. Op die manier willen de medewerkers van de begraafplaatsen aan bezoekers bijzondere en opmerkelijke verhalen vertellen over de grafstenen en de begraafplaats. Dit jaar is het zogeheten Weekend van de Begraafplaats op 24, 25, 26 mei.

Op de Algemene Begraafplaats aan de Loolaan is op zondag 26 mei het WOII-bezoekerscentrum van Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) geopend van 10 tot 16 uur. De vrijwilligers van de stichting verzorgen dan rondleidingen langs talrijke graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Dan worden onder meer de verhalen verteld over de geallieerde bemanningen die met hun vliegtuigen neerstortten bij Gaanderen en IJzevoorde. En het verhaal van Peter Thorne, die diverse keren wist te ontsnappen uit Duitse gevangenschap en uiteindelijk gevangen zat in de Kruisberg. Na een sprong uit een trein raakte hij gewond. Hij overleed in het Sint-Jozef Ziekenhuis.
Tevens wordt het verhaal verteld van Nederlandse militairen, zoals dat van Gerrit Eeltink die tijdens de Duitse inval op 10 mei sneuvelde. Ook de verhalen van verzetsmensen ontbreken niet, zoals dat van huisarts Libbe Tjalma en van dominee Johannes Meesters die na zijn anti-Duitse preken werd opgepakt en aan ontberingen stierf in Kamp Amersfoort. Ook zijn er verhalen van slachtoffers van de bombardementen in maart 1945. Onder andere het verhaal van Nico Brugman die bij het bombardement op de Nemaho omkwam. Twee dagen later vond zijn dochtertje Jenny in de Boliestraat de dood tijdens het bombardement op de binnenstad.
Tevens wordt het dramatische verhaal van de twaalfjarige Jantje Roodakker verteld. Hij stierf vijf dagen na de bevrijding met zes andere kinderen en vier Canadese militairen toen mijnen bij de molen ontploften.
In het bezoekerscentrum zijn foto's te zien.


Lichtpuntjesconcert met Voix-lá

DOETINCHEM – In het Inloophuis Oude IJssel, Plantenstraat 2, wordt op (koop)zondag 26 mei van 11.00 tot 12.30 uur een Lichtpuntjesconcert gehouden met het vrouwenkoor Voix-Lá. De toegang is gratis, inclusief koffie/thee en iets lekkers. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. Voix-Lá is een ambitieus vrouwenkoor, dat onder leiding van dirigent Caroline Hendriks, drie- of vierstemming zingt. Het repertoire bestaat uit lichte muziek, pop, soul en jazz.

Het Inloophuis wil met deze Lichtpuntjesconcerten de inwoners uit Doetinchem en ruime omgeving de mogelijkheid bieden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het huis. Aanmelden voor het concert kan via actief@inloophuisoudeijssel.nl. Gewoon binnenlopen mag ook.

Meer berichten