Foto: Nick Oostendorp

Gekkenwerk

Toosje valt weer eens met de deur in huis. "Ik ben er overheen gelopen!" roept ze.
Ik kijk haar vragend aan.
"Over de zebrapaden in de clubkleuren van De Graafschap, op de Bilderdijkstraat en de Raadhuisstraat. Blauwe en witte banen met op de blauwe banen het logo van de Graafschap. Je kent die g wel, in dit geval meer de g van gekkenwerk."
Ik had het al gehoord. De bestaande zebrapaden zijn ingekleurd in opdracht van de gemeente Doetinchem. Wethouder Rens Reintjes vindt het wel mooi om hiermee op de uitdaging – ook nog via social media – van een inwoner van de gemeente in te gaan.
Toosje vervolgt: "Een zebrapad veranderen in een blauwe gaaipad. Dat noem ik nog eens omdenken. Het frappante is dat de paden hun rechtsgeldigheid behouden."
Ik lees snel op Wikipedia dat het eerste officiële zebrapad verscheen op 31 oktober 1951 in het Verenigd Koninkrijk, in Slough. De Britse minister van Verkeer, Wesley Belisha, zorgde hiervoor. Hij was zelf bij het oversteken eens aangereden en besefte hoeveel voetgangers er jaarlijks door autoverkeer stierven. Een oranje knipperbol bij de oversteekplaats waarschuwde de automobilisten. In Nederland hadden we destijds ook zulke knipperbollen bij voetgangersoversteekplaatsen.
"Begrijp je zo'n gemeente nou?" roept Toosje. "Zo'n Delfts blauw zebrapad voegt toch niks toe! Wat wil je daar nou mee zeggen? Dat De Graafschap als eredivisionist meedoet aan de nacompetitie? Ze hadden beter een regenboogzebrapad kunnen maken. In Nederland is sinds 2013 in meer dan dertig steden en dorpen zo'n pad aangelegd, om aandacht te vragen voor homoseksualiteit."
"Misschien kun je de gemeente op social media hier ook mee uitdagen", opper ik.
Toosje kijkt me met enige minachting aan. Ik weet precies wat ze bedoelt, namelijk dat ze van het face to face gesprek is.
"Denk je nou dat er mensen zijn die nu extra vaak over die blauwe gaaipaden gaan lopen?" vraagt ze.
"Natuurlijk," zeg ik, "de superboeren."
"Eigenlijk hebben we er dan klompenpaden bij!" roept ze.

Flox Bos

Meer berichten